Постапокалипсис в постановката “19:11” на Театър “БХАЛГ”

2
0

Краят на света е вече минало. Повече от 2/3 от човечеството е загинало в следствие на глобални военни действия. Оцелелите се борят за живота си, създавайки нова система на обществен ред и морални ценности. В бъдещето има надежда, докато тъмните страни на човешката природа не вземат връх отприщвайки животинското. Може да станете съпричастни с тази история, изпълнена с драматизъм и напрежение, на 2 юли от 19:00 ч. в Театър “Сълза и смях”.

Постановката “19:11” е постапокалиптичен сюжет, обединяващ някои от най-мащабните и разтърсващи откъси от класическата антична драма, представени пред зрителите в един напълно осъвременен вариант и една непозната до момента сюжетна линия.

Изпълнителнят продуцент на Театър “БХАЛГ” Александър Цветков ни разказа малко повече за театър “БХАЛГ”, чиято постановка може да гледате на 2 юли.

Как се е зародила идеята за Театър “БХАЛГ”, от кога функционира, колко членове има?

Театър „БХАЛГ“ е частна и професионална театрална организация, създадена през лятото на 2015 г., от няколко независими артисти. Основната идея беше да се създаде трупа от всеотдайни актьори и артисти, обединени основно от целта и желанието да правят професионално театър и изкуство, отдалечавайки се максимално от комерсиализацията или предразсъдъците, свързани с професионалната квалификация, както и намиране и изграждане на един нов път за реализация, за онези, които по една или друга причина, не са имали шанс за такава. Тъй като артистичното сдружение се състои изцяло от българи, които извеждат като свой приоритет родната култура, език, история, ценности и др., се стига до понятието “БХАЛГ”.

В буквалния превод от най-древните български писмени свидетелства, “бхалг” означава “светлина/сияние”, характерни за сиянието около луната, меката светлина на горяща свещ и дори сиянието, с което са описвани божествата в древността. Този санскрит може да бъде намерен дори в името на държавата ни. “БХАЛГ АРИЯ” в древността е наименованието на земите на съвременна България, а превода гласи “земята на сияещите хора”.

Към днешна дата, освен 30-членна трупа от актьори, Театър „БХАЛГ“ обучава и развива кадри в школата си по актьорско майсторство, а скоро се очакват и първите занимания за най-младите възрастови групи.

Защо избрахте да поставите откъси от класическата антична драма?

Античната драма е много особена и не напразно влиза в световната класиката. Тя се занимава с човешки драми и трагедии от титаничен мащаб, разнищвайки до крайност проблематиката, чувствата, емоциите и мотивациите на персонажите. Античните текстове са на повече от 2000 години, но съвременния зрител/читател ги намира за актуални и днес, вероятно ще бъдат интересни и въздействащи, не само в близкото, но и в далечното бъдеще. Уповавайки се на тази хипотеза, решихме да осъвременим и обединим някои откъси от добре познатите антични творби, да го обединим в една нова и напълно непозната за зрителя сюжетна линия, и да ги представим чрез средствата на съвременния театър.

Какво най-много ви провокира по време на работата по в 19:11?

Проектът реално бе стартиран преди основаването на театъра, под формата лаборатория и действен анализ на сцената. Именно несъизмеримият мащаб на проблематиката, провокира актьорите да търсят, откриват и разбират основните движещи сили, довели героите им до действия, избори и последствия, познати или непознати на хората днес. Друг особено важен тласък, в името на проекта, се оказа нестандартната методология на режисьора, която строго индивидуално отприщи актьорския състав в посоката на стилистиката, смисъла и посланията на представлението.

Предстоят ли следващи представления и проекти?

Предстоят изключително много проекти пред театър “БХАЛГ”, тъй като прецизно и внимателно се изпълняват точките от един десет годишен план за действие. Освен дейността ни свързана със сцената, целим развитие в посоката на обучението по актьорско майсторство и дори благотворителност. До средата на 2017 г. Театър „БХАЛГ“, съвместно с представляващата ги „АЛЕ-ХОП ПРОДАКШЪНС“, взеха участие в „Дари дреха-дари надежда“.

Благотворителната кампания организирана и проведена от Ротаракт клуб, ни даде възможност да дарим близо 120 кг. дрехи, обувки и играчки на хора в неравностойно положение, а малко след това част от актьорите на театъра посетиха „Дом за слепи лица“ на ул. “Балша” 23 , за да споделят прекрасни емоции на хора с увредено зрение.

Предстои ни стартиране на детска школа по актьорско майсторство и провеждането на международен семинар по съвременни актьорски техники. Освен реализираните до момента сценични проекти („19:11“ и „Шоу-лекция за щастие“) работим усилено по премиерите на заглавията „ФИЛМ“, детската пиеса „Супер Марио“ и най-новият ни проект „Ъперкът“, по който ще започнем репетиции това лято.

Постановъчен екип на “19:11”:
Режисьор: Але Ксандър
Сценография и костюми: Але Ксандър
Сценичен бой и фехтовка: Александър Цветков
Участват: Виктория Георгиева, Ванеса Станчева, Ема Табакова, Теди Русева, Анна Илиева, Златина Стойчева, Радослав Василев, Стефан Гюров, Ивайло Христов, Мартин Тасков, Калоян Велинов, Михаил Кръстев, Мартин Миланов

2 коментари

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here