„Последният страстен любовник” и сносният живот

0
0

Едно от новите заглавия в репертоара на Театрално-музикален център Кърджали е постановката „Последният страстен любовник“ на Нийл Саймън. Това съвсем не пиеса за силната любов или пък за неистовата страст между двама души. Това е текст, предназначен за онези хора, които търсят смисъла в живота, стремят се да разчупят рутината и които не просто искат да съществуват, а да живеят.

DSC_0576 (3)

Пиесата разказва за Барни Кешмън (в ролята Стефан Къшев), собственик на рибен ресторант, който възнамерява да изневери на съпругата си. До тук нямаме нищо ново и необичайно – мъж на средна възраст, който търси някаква краткотрайна авантюра. Но дали той наистина иска да го направи или просто желае да избяга от сивото ежедневие? След всяка сцена виждаме как героят се променя, преобразява се, дори придобива самочувствие пред жените, които кани в… апартамента на майка си. Но какво става там? Дали героят успява в своето начинание? Открива ли истини за себе си?

За този спектакъл режисьорът Цветан Даскалов е подбрал един много цветен актьорски състав, а героите им се оказват колкото близки до нас, толкова и далечни. Един търси физическия контакт, друг мечтае за слава, а третият се справя с ежедневието си с помощта на антидепресанти. И дори да отричаме, всеки от нас в даден момент от живота си е приличал на тези персонажи. Потънали в ежедневните задачи, сме забравили какво е животът. Тази пиеса припомня на зрителите, че не сме се родили сами, за да стъпваме по земята – всеки човек има мисия, която трябва да открие и да се опита да осъществи.

DSC_0644 (3)

Постановката не разчита на пищни декори, гръмка музика или пък на екстравагантни костюми. Ценното в нея са посланията, които носи. Другото, което прави впечатление, е доброто актьорско представяне. Артистите успяват да се превъплътят в персонажите си и да убедят зрителите за час и половина, че това е техният живот, това са проблемите и мечтите им. Макар че „Последният страстен любовник” е комедия, тя говори за сериозни неща – за житейския път, за брачните проблеми, за несбъднатите мечти, за нерадостното детство и още куп други неща. Зад прекрасния изтънчен хумор на Нийл Саймън се крият много истини и много отговори.

„Последният страстен любовник” е с отворен край – зрителите имат пълната свобода да си измислят свой собствен финал на историята. А това е най-хубавото в една постановка. Излизайки от салона човек започва да разсъждава върху въпросите, които героите са му поставили. Приятно гледане!

 

Следващата дата, на която можете да гледате представлението, е 22-ри март в Нов театър НДК.

Постановъчен екип:
От Нийл Саймън
Превод: Матей Тодоров
Режисьор: Цветан Даскалов
Сценография: Николай Нинов
Фотограф: Александра Андонова

Участват:
Стефан Къшев, Ани Петрова, Елица Данаилова, Дина Мановска