Послание за Световния ден на театъра от Хелън Мирън

0
0

Измина една твърде тежка година за представленията на живо, за много творци, технически служби и създатели на театралното изкуство, сблъскани с трудностите в една професия, вече преизпълнена с несигурност.

Вероятно именно тази постоянна несигурност ги е приучила да оцеляват чрез духовитост и кураж и в тази пандемия.

В тези нови обстоятелства въображението им вече се преобразува в изобретателен, забавен и прочувствен начин за общуване, до голяма степен благодарение, разбира се, на Интернет.

Откакто са на тази земя, хората си разказват истории един на друг. И прекрасното ни единение чрез театъра винаги ще продължава да съществува, докато ни има нас.

Творческият импулс на писатели, художници, танцьори, певци, актьори, музиканти, режисьори никога не ще бъде задушен, а в най-близко бъдеще ще разцъфне пак с нова енергия и разбиране за света ни.

Нямам търпение това да се случи!

превод от английски език Сава Драгунчев

Хелън Мирън е една от най-известните и уважавани актриси с международна кариера, която се простира от сцената, през киното, до телевизионния екран. Печели множество награди за мощната си и многопластова игра, включително и Наградата на Филмовата академия „Оскар“ през 2007 г. за изпълнението си в „Кралицата“ (The Queen).

Театър. Кариерата ѝ започва с ролята на Клеопатра в Националния театър за младежта, Лондон. Следват представления в Манчестър, откъдето продължава като член на трупата на Кралския Шекспиров театър. След четири забележителни години Хелън Мирън прави остър завой, като започва да работи за театралната трупа „Център за театрални изследвания“ (Centre de Recherche Théâtral) на прочутия режисьор Питър Брук. Така тя обикаля в турнета Африка и Америка.

Оттам в театралната ѝ кариера се прибавят множество спектакли в Уест Енд, Фриндж, Кралския Шекспиров театър, Националния театър и Бродуей в САЩ, където за „Месец на село“ е номинирана за Наградата „Тони“, а в „Мъртвешки танц“ си партнира с Иън Макелън.

По-нататъшните ѝ участия включват постановките „Орфей слиза в Ада“ в Донмар Уеърхаус и „Електра в черно“ в Националния театър, за които е номинирана за Наградата „Оливие“ за най-добра актриса.

Завръща се в Националния театър през 2009 г. в ролята на Федра в едноименната пиеса на Расин под режисурата на Никълъс Хайтнър, с което се поставя и историческото начало на NT Live – кинозаснемане на спектакъла и разпространението му по целия свят.

През 2013 г. се връща отново в лондонския Уест Енд, като пак изиграва Елизабет II в „Аудиенцията“ от Питър Моргън с режисьор Стивън Далдри.

За най-добра актриса печели Наградата „Оливие“ и Наградата на театралната публика в Лондон (What’s on Stage Award). През 2015 г. „Аудиенцията“ се мести в Театър „Джералд Шьонфелд“ в Ню Йорк, като Хелън Мирън отново играе водещата роля, която ѝ носи Наградата „Тони“ за най-добра актриса.

Кино и телевизия. В допълнение към театралната си кариера Хелън Мирън е добре позната за изключителните си постижения в киното и телевизията.

През 2003 г. Хелън Мирън е удостоена с Ордена на Британската империя. 

За повече информация за работата ѝ в театъра, киното и телевизията, както и за благотворителната ѝ дейност: www.helenmirren.com