„Под манастирската лоза“ на Елин Пелин – за първи път на сцена като самостойно театрално произведение

0
0

На 24 юни, от 19:00ч., на голяма сцена, Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград ще представи спектакъла „Под манастирската лоза“ по  Елин Пелин.

„Под манастирската лоза“ се поставя за първи път на сцена като самостойно театрално произведение. Цикълът от разкази на Елин Пелин е изключително популярен и отделни части от него са били включвани в най-различни спектакли през годините, но никога досега не е поставян на сцена като цялостно произведение.

Премиерата на спектакъла (на 20-ти май през този театрален сезон) закри ТФ „Тара-ра-бумбия” – Територия за млад театър, а невероятната игра на актьорите от трупата на театъра и песните, които изпълняват на живо, очароваха публиката.

Сборникът „Под манастирската лоза” е израз на мъдрата и жизнелюбива философия на Елин Пелин. Това е най-своеобразното и най-дълго създаваното произведение на автора – разказите се създават в период от 25 години. Елин Пелин нарича цикъла „творбата на моя живот”. В него той интерпретира сложността на категориите добро и зло: грях и праведност, природно и етично, материално и духовно, сакрално и профанно, красиво и грозно.

Билети – на касата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:
Режисьор: Калин Ангелов
Сценографията и костюми: Никола Налбантов
Музика: Мартин Каров
В ролите: Аладин Алиибрахим, Албена Чобанова, Александър Митев, Кънчо Кънев, Мариана Бонева, Мартин Лазаревски, Пепа Манева и Андраш Кончалиев