Доброто начало оправя всичко „Под купола небесен“

6
0
Фотограф: Дамян Димитров

Какво по-хубаво може да си пожелаете от добре изпълнен Шекспир? Дипломантите по Актьорско майсторство за драматичен театър от класа на проф. д-р Атанас Атанасов не просто се справят с вечния автор, а направо го владеят, а с него и нас, притихналата в залата публика.

В постановката „Под купола небесен“, на сцената на Учебен драматичен театър при НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, с отлично чувство за хумор и малко драматизъм се потапяме в света на три от Шекспировите пиеси – „Мяра за мяра“, „Добрият край оправя всичко“ и „Двамата веронци“. Адаптацията е на режисьора на представлението Тодор Димитров.

Като зрители се пренасяме в друг свят още докато се настаняваме на местата си, които се намират върху самата сцена. Така ставаме част от събитията – Протей предава приятел и любима по волята на прищевките си, а Елена печели и губи любимия си Бертрам, който пък тича след друга. А благочестивият граф Анджело, временно придобил правосъдна власт, вкусва изкушението в лицето на Изабела. Трите линии се пресичат, заплитат и омотават и спокойно можете да забравите, че Шекспир ги е писал по отделно.

Фотограф: Дамян Димитров

Подкрепени от невероятните костюми в епоха, аскетичната, но въздействаща сценография и красивото осветление, актьорите са потопени в обстоятелствата до там, че не можете да отделите поглед от тях, а сетивата ви преливат от усещания – музикалното оформление и хореографията сякаш са математически изчислени и добавени, за да направят театралния празник пълен.

„Под купола небесен“ е третият дипломен спектакъл на този клас след „Еснафска сватба“ от Бертолт Брехт и „Не падай духом“ от Станислав Стратиев. И определено е едно страхотно начало за младите актьори.

ПОД КУПОЛА НЕБЕСЕН
трагикомедия по Уилям Шекспир

превод Валери Петров
адаптация и режисура Тодор Димитров
художник Милена Пантелеева
хореограф Стефания Георгиева
музикален подбор Петя Диманова
светлинен дизайн Дамян Димитров
 
Участва класът на проф. д-р Атанас Атанасов: Дайана Михайлова, Асен Кобиларов, Христо Доков, Виттория Николова, Костадинка Аратлъкова, Симеон Дамянов, Деян Георгиев, Веселин Петров, Мила Люцканова, Мадлен Йорданова, Виктор Иванов, Петър Дочев, Десислава Касабова, Ния Кръстева, Петър Петров,
Радослав Арнаудов, Веселин Иванов, Петър Петров, Луизабел Николова

Comments are closed.