По-возвисени след началото на „Сцена на кръстопът“

0
0

От празнично по-празнично беше снощи в Драматичен театър Пловдив (10 септември). Десетки усмихнати и щастливи хора, обзети от любов към театъра, изпълваха обновената зала. Официално бе сложено началото на 20-тото издание на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“.

На най-новата и една от най-добрите от към техника сцени в Европа се качиха директорът на театъра Кръстю Кръстев, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и специалният гост на вечерта министърът на културата Вежди Рашидов. Емоционалните им и красиви думи, които чу публиката в залата, са израз на голямата радост, че след много усилия Пловдив отново има своя театър и че вече над две десетилия един фестивал радва и топли сърцата на пловдивчани и техните гости. Кметът каза, че най-вероятно „Сцена на кръстопът“ ще надживее и своите създатели, а Рашидов остроумно завърши речта си, че сега вече е дошло време за духовната храна.

И така началото на „Сцена на кръстопът“ бе дадено и то може би с най-емблематичото за Драматичен театър Пловдив в съвременната му история представление, а именно „Възвишение“ от Милен Русков в сценична версия на проф. Иван Добчев и Александър Секулов. Представлението феникс, което буквално и преносно се възроди от пепелта след три години застой след пожара, вчера отново развълнува и запали сърцата на публиката с почти изцяло новата си версия, по-добра и съвършена.

В актъорския състав има минимални промени, като в главните роли отново може да гледате Асен Блатечки, Бойко Кръстанов и Красимир Василев, а последните двама наистина са невероятен тандем на сцената. През много смях до спиращи дъха моменти и драма, Иван Добчев не изневерява на стила си. Сценографията е семпла, лишена от цветове, но толкова ясно говореща сама за себе си и в унисон с музика, настроението, мислите. Няма как да не се спомене пак и името на Бойко Кръстанов, който прави много силна и въздействаща роля, особено изричайки финалния си монолог.

vasvisenie

А след края на „Възвишение“… гледаш залата грее, сякащ голямо юлско слънце е изгряло в Драматичен театър Пловдив, а хората едни такива по-возвисени и щастливи. Бурни аплодисменти, алеи от цветя, а след това заслужен празничен коктейл за началото на „Сцена на кръстопът“ и новата премиера на „Възвишение“.

От вчера та чак до 23-ти септември Пловдив ще се превърне в една кръстопътна сцена и театрален център на България, в който ще може да се насладите на едни от най-добрите ни родни представления и специалното чуждестранно участие от Испания, Украйна и Англия. Ако искате да усетите този неповторим дух и атмосфера в края на лятото, побързайте да резервирайте местенце за спане в стил Капана, като междувременно се обадите на познати, приятели, роднини, майни, да ви купят билети, защото за някои представления вече няма, а малкото останали бързо свършват! Да живее театърът! Да живее Фестивалът!

Снимки: Георги Вачев, www.georgivachev.com