По-малко от седмица до КИНОМАНИЯ 2015

1
0

Още от септември месец денят и нощта се смесват в съзнанието ни заради бляновете за предстоящата КИНОМАНИЯ. Не преувеличаваме – за любителите на визуалните изкуства това си е като земетресение с магнитуд 8, някъде около слънчевия сплит. Задължителните заглавия – „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач в главната роля и родните „Каръци“ на Ивайло Христов, бяха споменавани, описвани и обсъждани до втръсване. Не че няма да ги посетим, просто ни се иска да посочим и другите събития в програмата, които карат пулсът ни да се ускорява.

Андрония Попова в „Животът е един безкраен танц“

Белгийският режисьор Андре Шандел, който спечели симпатии с „Потъването на Созопол“, отново навлиза в полезрението ни. Премиерата на документалната лента „Животът е един безкраен танц“ ще бъде съпроводена с концерт на триото Sentimental Swingers и Биг Бенд Браз Асоциация.

Спомняте ли си вкусния акцент от миналогодишната програма? Добрата новина е, че и този път за кулинарните любители ще има гурме събитие с топ готвача Димо Димов. Ще бъдат представени и два документални филма с такава тематика –  „Серджо Херман: Безобразно съвършен“  и „Foodies“.

Има още две документални заглавия, които няма как да бъдат неглижирани. Формалният повод за създаването на „Катя Паскалева. Последната роля“ е фактът, че тази година трябваше да честваме 70-годишния ѝ юбилей.  Неформалният е, че киното ни има крещяща нужда от завладяващи актриси като нея. Докато сме потънали в размисли за преходността на живота, със сигурност ще се разходим из коридорите на НДК, за да разгледаме изложбата с непоказани картини на тази легендарна жена. „Усмивките на българските кинокомедии“ пък е един комично-горчив поглед към великите комедии от последните десетилетия. Филмът е дело на Радослав Илиев и вече покойния Иван Георгиев – Гец.

Кадър от „Жената на моя живот“

Художествената тематика, от своя страна, открай време е доминираща на екраните. Вниманието ни привлича „Аз съм ти“ на режисьора Петър Попзлатев. Филмът печели „Златна роза“ през 2012 год. и оттогава чака своята премиера пред софийската публика. В това време обаче не е бездействал – оценен е от зрителите в Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Показателно е, че си има готови субтитри на цели 9 езика, включително японски и китайски. Да си знаете, ако нещо в българската реч ви убегне. Продължаваме на родна вълна с „Докато Ая спеше“ (реж. Цветодар Марков, със Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Георги Кадурин, Станка Калчева) и „Жената на моя живот“ (реж. Антоний Дончев, със Соран Ибрахим, Виолета Марковска, Селим Акгюл, Михаил Билалов, Силвия Петкова). Всъщност трябва да поясним, че последното е копродукция между България, Ирак, Македония и Румъния, а за ролята си Виолета Марковска отнесе награда от Кипърския интернационален филмов фестивал.

Завършваме с „Допир до злото“ (не гледаме често Орсън Уелс на голям екран), последното от Никита Михалков „Слънчев удар“ и „Макбет“ (Шекспир + Майкъл Фасбендер, няма какво повече да се каже).

Не приемайте препоръките ни безкритично, а изберете своята собствена програма за КИНОМАНИЯ. Подробности за фестивала може да следите тук.

Comments are closed.