Playback театър „Тук и сега“ става на 3 години

0
0

Още един рожден ден се задава – Playback театър “Тук и сега” празнува своя трети рожден ден на 25 януари в ДНК – „Пространство за съвременен танц и пърформанс” от 19:30 ч.  Ако искаш да  станеш част от един неповторим празник, отиди и разкажи своята история. Секунда след това ще имаш възможността да я видиш пресъздадена на Playback сцената.

За всеки, който се чуди какво се крие зад познатия ни от едни други музикални среди термин, Playback театърът е вид изпълнение, което въвлича публиката във всичко, случващо се на сцената. Всяка разказана история оживява пред очите ни, съпровождана от жива импровизирана музика. Това е една възможност човек да погледне на живота си от друг ъгъл,  да види себе си, чувствата и мислите си, интерпретирани по начин, различен от това, което е свикнал да мисли или вижда. Това, което отличава Playback представленията от всички други е, че тук фокуса на внмание не е в изпълнителите, а в личните истории и преживявания на хората от публиката. Така и реакциите на публиките са реални и искрени.

Винаги съм смятала, че макар и малка и леко недодлана, нашата страна се стреми смело да навлиза в съвременните световни тенденции. Все ще се намери някой ентусиаст, който да покаже нещо ново и интересно. Такъв е и случаят с  Playback  театър “Тук и сега”. Тя е единствената професионално практикуваща трупа в България –  член на International Playback Theatre Network. Артистичният директор Цвета Балийска е единственият човек в България, който е обучен да преподава този вид театър от основателят му Джонатан Фокс.

Playback театърът е основан през втората половина на миналия век от Джонатан Фокс в САЩ. Идеята за инпровизационен театър, в който публиката разказва лични истории и те биват пресъздавани на сцената от актьори, бързо превзема целия свят. Този тип театър се използва като терапия при хора в неравностойно положение и като превенция срещу агресията. В момента Playback театърът се практикува в над 60 страни от повече от 500 трупи.

Повече информация за събитието по повод третия рожден ден на Playback  театър “Тук и сега” можете да откриете тук.