Пламен Радев за ЖАР театър: Опитваме се да иамеме стабилна визия и сериозни послания

3
0

На 21 май мим-формация ЖАР театър отпразнува своя 22-ри рожден ден. Формацията се състои от чуждестранни и български артисти, които правят различен и атрактивен театър с послание. След като си поговорихме с един от основателите Пламен Радев се убедихме, че това наистина е така.

Как просъществува ЖАР театър?

През 1993г. в зората на демокрацията, по времето когато започва да се развива формата независим театър. Още студенти имахме шанса да участваме в доста постановки на държавни театри. Бързо се ориентирахме в плюсовете и минусите на тази система и не се чувствахме уютно. Ние искахме да правим пантомима, а тогава беше изкуство, което остава в страни приемано по-несериозно. Искахме да направим формация, която да се бори за това изкуство, да го полуляризира и развива, без да се чувстваме ограничени. Аз и Елена Пап сме създателите и вдъхновители.

Кои са отличителните белези на ЖАР театър?

Нещата и театъра който правим са различни и малко хора ги практикуват. Дори самата ни организация като трупа е по особена – работим в международен формат. По ервопейски програми за около година обучаваме и включваме хора в спектаклите. Идвайки тук те овладяват от нулата нов вид театър, тръгват си и отнасят със себе си това, което са научили. С много от тях продължаваме да работим.

Опитваме се и да направим театър, в който това, което определя продукцията е посланието. Да подчиним всичките си спектакли на едно кредо, което най-добре е представено от мисъл на Николай Рьорих:

„Понеже наоколо е така тъмно нека помислим за светлината“.

Същественото за нас е материала, който подбираме и това, което правим да носи позитивно послание и да се бори за това да има повече светлина в нашия живот. Започнахме с невербални спектакли в най различна посока, показвахме ги дълги години на различни места и така до преди пет години, когато открихме огъня като изразно средство.

Как успяхте да овладеете огъня?

Преди 5-6 г. започна да става популярно и много ни се искаше това да бъде наше изразно средство. Ние обичаме да работим с истински материи – дърво, камък, кал, кожа, а огънят е жива енергия. Имахме шанса да се свържем с една норвежка трупа за театър на открито, която работеше по това време с огън. Изпратихме наши колеги като доброволци, започнахме да каним и от чужбина. Идвайки с техните знания ние се опитвахме и учихме. Спектаклите ни започнаха да комбинират пантомима и огън в едно. Преди 5 години създадохме първия изцяло огнен спектакъл, който имаше голям успех – „Огнени мистерии“, пресъздаващ 5 истории.  След което спектаклите станаха много по мащабни с по 17 – 19 човека от различни държави.

Кажи ни за сферите, в които работите.

Пантомимата, която преля в почти всичко, което правим, огненият театър и театър на открито – площадни спектакли с карнавални костюми, маски, кукили. Преди два сезона направихме спектакъла „Весела душа“, който се играе и сега в стил венециански карнавал комедия дел арте. Готвим и друг спектакъл „Завръщането на цветята“ по древна австралийска легенда. Опитваме се да иамеме стабилна визия и сериозни послания. Правим театъра на открито такъв какъвто трябва да бъде, за да променим мисленето, че това е театър който не си заслужава.

Другата посока в която активно работим е театър за деца. Насочили сме се към детските градини. Създадохме програма наречена „Вкус и ценности“, която следи изграждането на театралния вкус в децата от малки и на човешките ценности. Разработваме я успешно вече четвърта година. Имаме репертоар от над 40 наши авторски заглавия. Всяка година от тях избираме десетте най-успешни, като всички са с различна тематика. Искаме да показваме нещо стойностно на децата, което ще ги направи по-добри хора.

Разкажи ни за някой от вашите изяви.

На 4 май открихме международния фестивал за театър за деца „Вълшебната завеса“ – Търговище с най-новия си уличен спектакъл за деца: „Откраднатият смях – малка площадна приказка“. Играхме го с голям успех както в Търговище, така и в гр. Омуртаг и гр. Опака – и на трите места това се превърна в събитие и истински празник. На 16ти май пък открихме международния фестивал АРТ ИДЕЯ – АРТ АЛЕЯ в Пазарджик с обновената версия на най-успешния си огнено-пантомимен спектакъл досега – „Паметта на огъня“. Предизвика истински фурор, организаторите казаха че е било на световно ниво и е дало много висок старт на фестивала им.

Какво ви предстои?

На 2 и 3 юни ще играем спектакъла си „Котаракът в чизми“ на международния фестивал на независимите театри, работещи за деца „Веселия патиланец“ в София. Тъй като има много запитвания и голям интерес към „Паметта на огъня“ и „Откраднатият смях – малка площадна приказка“ в момента сме отправили предложение към Столична община да ги включим в програмата за летния културен отдих на София и да изиграем през м. юли-август по три представления на всеки от спектаклите.

В деня на 22 годишнината си стартирахме летния си проект – „КАРНАВАЛ-ПАРК“, съ-финасиран от Столична програма Култура. Той включва девет младежки карнавални лаборатори и два интерактивни огнени хепънинга. Проектът ще продължи до 3 октомври.

Работим върху декора и костюмите на новия си детски проект – Огнивото, по Х.Кр. Андерсен – напълно обновена версия на първия ни спектакъл за деца, амбицията ни е да предложим на децата от детските градини спектакъл, при който обичайното пространство на занималнята изцяло се трансформира и добива вид на истинска театрална сцена с декор в бароков стил в който се сменят цели 6 различни картини. Очакваме премиера в края на септември или началото на октомври.

Очакваме и решението на експертите за провеждането на международен културен обмен на млади артисти по програма Еразъм, посветен на Светлината и значението й в живота и изкуството. Ако имаме положителен отговор обменът, носещ името ПРОСВЕТЛЕНИЕ ще се проведе през м. септември и ще събере млади артисти, практикуващи изкуства, които използват Светлината като изразно средство от 6 различни държави (България, Македония, Румъния, Полша, Чехия, Испания).

Благодарим на Пламен Радев за интервюто и пожелаваме на ЖАР театър да продължават да осветяват нашия живот още дълги години!

Comments are closed.