„Пиеса за теб“ създава нови галактики

1
0

„Пиеса за теб“ e космическа одисея, която по случайност се случва на сцената на Френския институт. Тя бе и първата ми среща с Леонид Йовчев. Среща, която определено си заслужаваше. С розова перука и рокличка, той ми се стори някак приказен и още в началото се отпуснах спокойно на седалката. Много бързо обаче осъзнах, че съм се сблъскала с постановка (или по скоро тя с мен), която има свой собствен театрален език.

Може това да не се окаже пиесата за теб, но си заслужава да видиш истински добър актьор като Леонид. Превъплъщава се  последователно в космическа принцеса, зловещо момиченце, чудовище, извънземно и други форми, чийто вид не мога ясно да определя. Леонид успява да смени персонажите за секунди с абсолютна прецизност. Неговата драма е лишена от завършеци и е сякаш на ръба на физическите му способности. Тя е „заразата на живота, която пръска с гадостите си новопоявилия се свят“ и малко или много се докосва до всеки един от нас.

За пръв път се срещам с подобен вид театър, който дори не отговаря на понятието в конценционалния му смисъл. Силно абстрактно, взривяващо и дори на моменти отблъскващо, от изкривената физиономия на извънземната принцеса – със сигурност това не е за всеки вкус. Може да сте от тези, които ще станат и ще си тръгнат или от другите, които ще се опитат да разберат защо тази пиеса е за тях. А дали въобще може да се направи пиеса за тях?

Ще чуете безброй думи, преплели в себе си вашето собствено отчаяние, егоцентризъм, безкрайното оплакване на миналото, спомена, детството, отсъствието на радостта, която може би никога не е съществувала. Някъде измежду всички словоблудства изникват и въпроси, които спукаха балона на реалността и ме пратиха някъде другаде – в моя личен космос.

Заедно с Леонид и Александър Узунов се потапяш в безбрежната галактика, вкоренена в главите ни. Заживяваш едновременно в нея и в миналото, носещо ни уют.  Но там някъде има и мрак – без минало и каквото и да е било друго. Все пак „могат ли да съществуват моментите, преди това, което знаем сега за тях?“

Постановъчен екип:

Текст, режисура и костюми: Ани Васева
Актьори: Леонид Йовчев и Александър Узунов

Comments are closed.