„Piccolo Teatro“ – сърцето на Милано

0
0

Кривнете ли из малките италиански улички, само на няколко крачки в самото сърце на модната столица Милано, ще откриете един от най-интересните и важни театри в Европа – „Piccolo Тeatro„, познат още с името „Teatro D’ Europa“. Със своите три големи сгради той излиза от приетите представи за театър, което го прави още по-специален.

Входът на театъра

„Piccolo Тeatro“ е драматичен театър, а също така е едно от малкото учреждения, носещи престижната титла – „Teatro D’ Europa“. Това не е случайно, защото мнозина смятат, че именно „Piccolo Тeatro“ е един от най-важните центрове, където е бил създаден съвременният облик на европейския театър.

Тази година „Piccolo Тeatro“ отбелязва своя 70-годишен юбилей. Освен това, отбелязва 30 години от създаването на Училището за театър (Scuola di Teatro), в което са завършили едни от най-добрите съвременни театрални творци в Европа, както и 20 години от смъртта на неговия създател – Джорджо Стрелер. Той, заедно с Паоло Граси, през 1947г. поставят основите и началото на театъра. Сега художествен ръководител е Серджо Ескобар.

„Piccolo Тeatro“ е открит на 14 май 1947г. с изпълнение на хор от Миланската скала и със спектакъла „На дъното” от М. Горки. В същата година премиера има и друга постановка – „Слуга на двамата господари” от К. Голдони, останала дълги години визитна картичка на театъра. А познатият на всички ни любим герой Арлекино, става символ и емблема, като мнозина театрали твърдят, че именно най-запомнящият му образ е бил изигран на сцената на „Piccolo Тeatro“ (спектакълът има 70-годишна традиция, обичана от цял свят).

Костюм на Арлекино

Огромните  размери на „Piccolo Тeatro“  – цели три сгради с общ капацитет над 1700 места, го правят достъпен за всички. Първата и най-стара сграда е „Teatro Grassi“ с капацитет 406 места, като интересното е, че мястото е било домът на момичето, познато на света като „Дамата с хермелина“ от едноименната картина на Леонардо да Винчи. Втората сграда – „Teatro Studio Melato“, е на учебния център или учебното студио. Най-голяма е залата на третата и най-нова сграда, носеща името на създателя си – „Teatro Strehler“, побираща 892 души.

Идеята на двамата му създатели от самото начало е била да открият не просто театър, а голям културен център със собствена библиотека, музей, конферентни зали и магазин, в който да се продават книги и плочи. Освен това „Piccolo Тeatro“ е бил един от първите театри, в които е въведена система за разпространение на билети под формата на абонаментни продажби на предприятията, намаление на билетите през почивните дни и т.н. Също така е разполагал и със собствено списание, издавано на три месеца и посветено не само на най-значимите постановки на театъра, но и на най-общите проблеми в сценичното изкуство.

Репертоарът на „Piccolo Тeatro“ е разнообразен – могат да се гледат както световни класики, така и национални постановки, които пазят и показват собствените черти и националния характер на италианците. Неговата висока естетическа чувствителност и вкус създават модерния му и едновременно с това, традиционен облик. Театърът разполага и със собствена онлайн телевизия, добра визия в социалните мрежи и силна актьорска трупа. През годината се организират най-различни фестивали, свързани както с театралното изкуство, така и с музиката.

Снимки: Личен архив