Петко Койчев: „Усилията на нашия екип са насочени към привличане на нова публика“

0
0
Петко Койчев, директор на ДТ "Рачо Стоянов", Габрово

Петко Койчев, роден в Пловдив, където и завършва актьорско майсторство в класа на доц. Иван Налбантов, прави своя актьорски дебют в ДТ „Рачо Стоянов“, Габрово през 2010г. Оттогава взима активно участие в повечето представления на театъра, докато един ден не „заплува“ и в мениджърските „води“ и през 2018 поема ръководството. Бодър, но и устремен към развитие на театралната сцена в Габрово, Петко още с стъпването си на директорската длъжност приобщава към екипа на театъра двама много интересни и с доста съвременен театрален почерк режисьори – Петринел Гочев и Васил Дуев. Публиката вече многократно е чувала тези имена, чието присъствие пък в Габрово придава голяма свежест. Още през ноември софийската аудитория ще има възможността да срещне габровската трупа в спектакъла „Свекърва“ от Антон Страшимиров (реж. Петринел Гочев) на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Подобни ежемесечни гостувания в Народния театър са само част от нововъведенията, които Петко Койчев предприема с цел спектаклите на Габровския театър да достигнат до повече зрители.

За новият сезон на театъра, за стремежите и усилията, разговаряме с Петко Койчев, директор на ДТ „Рачо Стоянов“, Габрово.

1. Тази есен започна 74-тия сезон на Драматичен театър “Рачо Стоянов”, Габрово. Какво да очакваме?

Сезон 2019/2020 започва доста динамично. В трупата се присъединиха двама млади творци – музикантът Стефан Здравески и режисьорът Ана Батева. Тяхното присъствие внася свежа творческа енергия не само в театъра, но и в културния живот на град Габрово. Доколкото за програмата, през ноември Васил Дуев започва спектакъл на голяма сцена по текстове от сборника „Фолклорен еротикон”, а на пролет на публиката ще предложим и спектакъл по текст на Уилям Шекспир. Петринел Гочев ще режисира моноспектакъл с актьора Димо Димов, с когото и ще открием тазгодишното издание на фестивала за монодрама BGMOT’20. Работи се и върху текст на Здрава Каменова, режисьорът Емил Йорданов ще постави детски спектакъл по него. През сезон 2019/2020 ще се репетират още два проекта. Единият е по случай годишнините на Иван Вазов през 2020г. и 2021г., а другият е едно предложение на режисьора Ана Батева, но за тях е все още рано да говорим.

„Свекърва“ от Антон Страшимиров (реж. Петринел Гочев)

2. Вече тече втора година откакто сте директор, коя е вашата стратегия за развитието на театъра?

Усилията на нашия екип са насочени към развитие и привличане на нова публика, което не означава, че няма да играем и извън Габрово. Просто за мен е важно да предлагаме разнообразие на габровската общност. Също така, една от по-важните ми цели е създаването на спектакли, които ще утвърдят Габровския театър и на национално ниво. „За Първото българско царство: Отшелника”, „Истината или се осмеляваш” и както габровската публика се изрази „хитът на сезона”- „Свекърва” са спектакли от този тип. Да излезем извън границите на България, взимайки участия в международни фестивали, също представлява интерес за мен. Така на 10-ти октомври, в деня на рождения ден на театъра, ще представим спектакъла „Свекърва“ в рамките на Международния театрален фестивал „Хомо луденс” в град Николаев (Украйна).

„За първото българско царство: Отшелника“, реж. Петринел Гочев

3. Как се стигна до едно такова участие? Разкажете малко повече.

В края на сезона наша организаторка ме запозна с група украйнци, между които имаше и такива с българско потекло. Групата беше в Габрово по линия на Техническия университет, но там се оказа и директорът на Руския академичен театър от град Николаев (Украйна), с който много бързо намерихме общ език. По принцип, и предните две години те са идвали в Габрово, но по неясни за мен и него обстоятелства, бившето ръководство не е провело среща с групата, въпреки настояването от страна на директора на Руския академичен театър. Така след няколко разговора, на 8-ми октомври, Габровската трупа тръгва на турне в град Николаев, Украйна.

Сцена от спектакъла „Свекърва“, реж. Петринел Гочев

Там ще бъде подписан и меморандум за сътрудничество между нашия и техния театър, където съм поканен и като участник на конференция, която се провежда успоредно с фестивала. Темата е „Театралната педагогика в измерението на съвременното образование: методология, теория и практика”. Изключително важно е поддържането на тези контакти, тъй като в гр. Николаев има немалка група население с българско самосъзнание, а в местния университет се изучава даже и българска филология.

4. Актьорския състав на театъра включва предимно млади актьори. Трудно ли е днес да мотивираш младите артисти да останат в Габрово, при положение, че повечето от завършващите са насочени към “големия град”?

Не бих казал, че е лесно. Разбирам добре всеки млад колега, който е насочил поглед към сцените на „големия град”, но от личния си опит знам какво дава работата в провинцията. Попадайки в един по-малък театър, ти имаш шанс да си ангажиран повече, да играеш почти всяка вечер, да развиваш уменията си, да се учиш, да добиеш смелост и самочувствие. Затова призовавам всички млади колеги да не загърбват възможностите в провинцията.

Младата Адриана Димова в сцена от спектакъла „Истината или се осмеляваш“, реж. Васил Дуев

5. Към момента репертоара на театъра брои 16 представления, някои от които с доста съвременен прочит. Как възприема публиката съвременното звучене на новите постановки?

От наблюденията си мога да кажа, че доста добре. Не мога да твърдя обаче, че на всеки този съвременен прочит му харесва, но за това пък се стремя в репертоара да има разнообразие. След премиерата на „Свекърва”, на театралната шатра, която опъваме на централната улица в Габрово, получавах десетки поздравления за спектакъла. Имаше хора, които искаха да изразят щастието си, и такива, които просто споделяха за удоволствието, което са изпитали. Имаше хора, които искаха да зададат въпроси, но и такива, които си купуваха билети, за да гледат представлението за втори път.

6. Преди малко споменахте за развитие и привличане на габровската публика. Има ли съществена разлика в посещенията на зрителите от предишните сезони?

Именно в края на сезон 2018/2019 правихме анализ на посещаемостта. В турне, приблизително 100 000 човека са гледали наши спектакли за целия сезон. Ситуацията в Габрово също е променена. За изминалия сезон сме изиграли много повече спектакли в града и даже сме удвоили публиката си в сравнение с предния сезон. Усилията на екипа са да привличаме нова публика. Освен чрез репертоара, искаме да направим театъра място, където публиката ще се чувства уютно и приятно. По идея на екипа през изминалия сезон направихме поредица от събития на стълбите на театъра, които бяха част от Комедийния фестивал. Васил Дуев направи страхотен спектакъл, който превърна празника на театъра (27 март) в празник и за публиката. Тази година пък, откриването на 74 сезон беше отбелязано със струнен концерт от трио (Христофор Михайлов – цигулка, Ивелин Вълков – цигулка и Елена Вълкова – виолончело) преди спектакъла, а след представлението имахме среща с публиката, съпроводена от музиката на саксофон на Стефан Здравески. Също така, на 10-ти октомври, по повод рожденния ден на театъра, с музика и коктейл, ще открием и изложба на плакати. За нас, както вече казах, е много важно хората от града да се чувстват приятно в театъра, както по време на спектаклите, така и по принцип.

Струнен концерт за откриването на 74 сезон на ДТ „Рачо Стоянов“, Габрово (Христофор Михайлов – цигулка, Ивелин Вълков – цигулка и Елена Вълкова – виолончело)

А вие не забравяйте да следите фейсбук страницата на Габровския драматичен театър, за да не изпуснете някое от предстоящите им гостувания на Софийска сцена.