“Паякът” очаква своята публика за 85-ти път

0
0

На 14.06.2019 година на голяма сцена в Театрална работилница „Сфумато“ ще се изиграе за 85-ти пореден път авторския спектакъл „Паякът“ на  режисьорите и драматурзи Димиър Касабов и Йордан Славейков.  Написана през 2010 година и поставена през 2011, пиесата е номинирана за наградата А’Аскеер 2011 в категория „Съвременна българска драматургия“.

„Паякът“ е печелил награда за най-добра женска роля на Анастасия Лютова и за най-добър театрален експеримент на фестивала „АртОкраина“ в Санкт Петербург, Русия, 2011.

През 2013 година на фестивала „Славянский венец“ в Москва, Русия, актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова печелят наградата за най-добър театрален дует.

През 2013 година идва поканата от „New York International Fringe Festival“. С подкрепата на „The Drama League of New York“ и фондация „Арт офис“ спектакълът заминава за Ню Йорк, където по време на фестивала се изиграва пет пъти. Поканени са да гледат и театрални критици и така „Паякът“ става първият и единствен български спектакъл, за когото положителни рецензии са писали издания като вестник „New York Times“ и списание „Village Voice.“

Участвал е и на фестивали в Беларус и Белгия, през 2014 година. През 2017 година по покана на Българския културен център в Сиатъл, САЩ и със съдействието на Генералния консул на Република България в Лос Анджелис „Паякът“ направи турне в САЩ. Беше игран в Ню Йорк, Чикаго, Сан Хосе, Лос Анджелис и Сиатъл.

Също през 2017 година „Паякът“ стана дипломен спектакъл за част от студентите от класа на проф. Майкъл Яуни във FIU- Florida International Univercity,  САЩ, Флорида, Маями.

През месец януари 2019 година  авторите на пиесата отстъпиха правата върху нея на австрийски филмов екип. Предстои заснемането на пънометражен игрален филм по пиесата с работно заглавие „Egomania“.

През есента на 2019 година се очаква и радиоверсията на пиесата. Записите са насрочени за края на месец юни в БНР.

„Паякът“

от Йордан Славейков и Димитър Касабов
постановка: Димитър Касабов и Йордан Славейков
сценография и костюми: Искра Петкова
музика: Александър Каланов и Йордан Борисов
участват актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова

Билети на касата на театър „Сфумато“ и на телефон 02/943 38 90, след 14.00 часа.
билети онлайн:
http://theatre.art.bg/%D0%BF%D0%B0%D1%8F%D0%BA%D1%8A%D1%82_823_14_20