„Паякът“ – 80 пъти на сцена!

0
0

 

„Някой ще те изяде
Паякът дойде.
Паякът дойде.
Паяк на училище
Паяк на училище.
Бягайте, деца от това страшилище,
От това страшилище.
Падна черната дъска
Паякът умря.
Паякът… Умря.“

Един наш спектакъл има юбилей, затова решихме да ви напомним всичко, което сме ви разказвали за него и да ви поканим отново да се насладите на 80-тото му изиграване:

„Наблюдавайки играта на манипулации между двамата, които нямат тайни един от друг, чувах хлипане някъде из салона. И на мен ми се искаше да заплача, но не успях. Защото въпреки уникалната ситуация, в която се намират персонажите, ги усетих твърде близки, за да ги съжаля. Усещането за отчуждение удря най-често докато сме с най-близките и предизвиква огромна тъга. Но не и сълзи. Мартин не губи време за тях, а прави подарък на сестра си, който тя ще помни цял живот, защото наистина, наистина я обича. Повече от колкото би трябвало дори.“ – прочетете цялото ревю тук.

80-paqk

В интервю за Love Theater авторите и режисьори на спектакъла Йордан Слвейков и Димитър Касабов споделят:

Като решихте да работите заедно, как стигнахте до идеята точно за този сюжет?

Димитър: Доста бързо стана. Изобщо не сме мислили да пишем пиеса. Сюжетът дойде първо и може би оставаше финала. Ние нямаме сюжет като сюжет, ние имаме една ситуация.

Йордан: Имахме час по актьорство в МОНТФИЗ и трябваше да обясним на студентите какво е то импровизация и колко е важно да не е уговаряна преди ситуацията, защото когато се уговори, вече не е импровизация. На двама курсисти им дадохме задача да излязат като сиамски близнаци. Направиха много приятен опит – имаха само един телефон, а после се оказа, че имат и общо гадже и стана чудовищна работа.

Димитър: И аз казах: „Ей това ще стане страшна пиеса”.

Йордан: И същата вечер започнахме да пишем.
Спектакълът е игран в София, Москва, Санк Петербург, Ню Йорк, Брюксел, Чикаго, Лос Аджелис, Сан Хосе, Сиатъл, има награди от фестивали в Москва и Петербург и има номинация за А’Аскеер, с бляскави отзиви в The New York Times. Игран е във всички големи български градове.

Написан и режисиран от Йордан Слвейков § Димитър Касабов
Виртуозно изигран от Анастасия Лютова §Пенко Господинов.
Художник: Искра Петкова
Музика:  А.Каланов § Й. Борисов.

Фото: Мирослав Веселинов и Стоян Йоргов – Теката

На 12.05. 2018 година от 19.00  чса на сцената на  ТР „Сфумато“