Първото филмово училище в света е втората руска академия, гостуваща на фестивала “Данаил Чирпански”

0
0

Руският държавен университет за кинематография на името на Сергей Герасимов (ВГИК) е първото филмово училище в света. Тази година част от студентите му са участници на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” с постановката “Старовремски помешчици”.

Освен ГИТИС, ВГИК е втората руска академия, която взима участие на фестивала. През годините на съществуването си тя е обучила над 4000 специалисти от Русия и света. Някои от тях са основатели на националните филмови училища в собствените си държави, а няколко възпитаници и професори на ВГИК са получили и статуетка “Оскар”: Александър Петров за филма “Старецът и морето”, 1999 г.; Никита Михалков за филма “Изпепелени от слънцето”, 1994 г.; Владимир Меншов, професор във ВГИК, ръководител на катедра “Актьорство и режисура”, за филма “Москва не вярва на сълзи”, 1979 г.; Сергей Бондарчук, професор във ВГИК, ръководител на актьорски и режисьорски клас, за филма “Война и мир”, 1968 г.

През октомври в Стара Загора студентите от Факултет Актьорство за театър и кино на ВГИК ще представят “Старовремски помешчици”. Текстът е на Н. В. Гогол и деликатно разказва за съвместния живот на Афанасий Иванович и Пулхерия Ивановна.