Първи Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” се превръща от мечта в реалност

0
0

Първият по рода си международен студентски театратрален фестивал в България ще се проведе тази година. Неговото осъществяване е една сбъдната мечта за стотици хора, защото това е много повече от фестивал – това е кауза!

През 2016 г. Мирена Керезова, Мила Люцканова, Никея Петрова, Йоанна Темелкова и Венета Ангелкова се обединиха около общата кауза, наречена Международен студенстки театрален фестивал “Данаил Чирпански”. Тя е насочена навън към развитието на таланта на младите артисти, но е основана на дълбока лична мотивация. Онова, което ги подтикна да поемем този път, е  Данаил Желев – Чирпански  много близък приятел и колега. 

Отличен възпитаник на НАТФИЗ и обичан приятел през април м. г. Данаил загина вследствие на тежка катастрофа. Безмерната му отдаденост и любов към театъра го превърна в тяхно вдъхновение. Момичетата решиха, че в негова памет ще започнат една традиция, провокирана от него и неговите мечти, за да я превърнат в събитие, което да помогне на други талантливи млади студенти да реализират себе си. Тяхна цел е да предадат на младите артисти вдъхновението, което е имал Дани – неговата упоритост, целенасоченост, неуморна работа и постоянното му желание за усъвършенстване. Тази мисия привлича към проекта и Максима Боева, Деница Димитрова, Теодора Лазарова и много други приятели, близки и познати на Дани.

Данаил Чирпански
Данаил Чирпански

Преди броени дни проектът МТСФ “Данаил Чирпански” спечели частично финансиране по програма на ЮНЕСКО – International Fund for the Promotion of Culture UNESCO, Culture Sector. За финансиране по тази програма са кандидатствали общо 800 проекта, а Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” е един от осемте одобрениПредстои селектирането на акамедии от чужбина и страната, а след това същинското осъществяване на фестивал, чиято цел е да стане ежегодно събитие.

Голяма заслуга за спечелването на проекта имат и всички партньори, които се обединиха около каузата, сред които: Министерство на културата; Община Стара Загора; Драматичен театър „Гео Милев“; Съюз на артистите в България; Национален дворец на културата; НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“; Държавна опера, гр. Стара Загора; Читалище „Родина“, гр. Стара Загора; Фестивал „Златната липа“, гр. Стара Загора; Младежки театър „Николай Бинев“, гр. София; Театър „София“; Младежки дом, гр. Пазарджик; Шекспирова театрална школа „Петровден“, с. Паталеница; Фондация „Арт проджектс“; Международната награда на херцога на Единбург. Както и медиите: БНТ; Телевизия Bulgaria on Air; „Преди обед“, bTV; Телевизия „Стара Загора”; LoveTheater.bg; AzCheta.com; Peika.bg и др. A първата компания, заявила подкрепата си, е Pirin Spring.

Първото издание на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” ще се проведе в началото на октомври 2017 година в гр. Стара Загора. Фестивалът ще съдържа дипломни представления, ателиета, изложби и концерти. България е домакин на голям брой събития, посветени на драматичното и кукленото изкуство, но нито един от тях не е насочен единствено към представления на все още обучаващи се артисти. МТСФ „Данаил Чирпански“ има за цел да бъде първият по рода си фестивал за студентски театрални форми, провеждан в България, който ще доведе участници от няколко държави.

В рамките на фестивалните дни студентите и техните преподаватели ще представят своя начин на работа, ще опознаят културата както на град Стара Загора, така и на България, но също и ще пренесат наученото в своите държави. Благодарение на участието си в подобно събитие студентите не само ще могат да придобият опит, но и ще имат възможността да наблюдават образователните системи на различни театрални школи. 

Пожелаваме на този фестивал да получи възможността да се усъвършенства много години напред и да се превърне в повод за гордост за страната ни. А чрез него Дани ще продължава да живее в сърцата ни и да ни напомня, че театърът е мисия!

dany logo1

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here