Първата премиера за сезона в Театър „Българска армия“ – с вкус на ягоди и мирис на барут

1
0

Вера, любов моя,
Толкова ми липсваш. Сънувах, че бяхме с теб в нашата стая и се любехме. Беше някак особено, имаше огромен вентилатор на тавана и ти беше червена като узряла ягода. Ягодa… тук е невъзможно да намериш ягоди, дума да не става, но преди няколко дни имах усещането, че чувствам миризмата на ягода, както като бях малък и ягодата се топеше между пръстите ми. По цели дни съм мачкал ягоди, за да чувствам миризмата. Всичко бих дал, да мога пак да я чувствам.

Първата премиера в Театър „Българска армия“ през новия сезон е с вкус на ягоди и мирис на барут. „Писмо до Касандра“ от Педро Ейраш чука на вратата и я отваря на 8 и 9 ноевмри от 19:30 часа на сцена-клуб МаксиМ.

Едно от новите попълнения в трупата на театъра Луизабел Николова влиза в ролята на Вера, а Тигран Торосян се превъплащава в младия войник Жозе. А ето каква история събира тези двама персонажи в едно глаголно време и пространство: двамата влюбени са разделени на стотици километри един от друг заради война – съвременна, неназована, нелокализирана, нелогична, непочтена и мръсна война. Тя грабва млади невинни момчета, притъпява сетивата им, прави ги убийци. Убийци на какво обаче?

Съдбовното писмото, което младата жена получава от фронта, успява да събуди ясновидската й дарба, разкривайки като изтънчен психоаналитик истината, която нейният любим би искал да скрие от самия себе си. Сюжетът на постановката повдига въпроси, които засягат най-интимните любовни трепети, но в тях отекват и антимилитаристичите настроения, които ни вълнуват и ни правят съпричастни.

Пиесата е поставена от Иван Урумов, сценографията е дело на Красимир Вълканов, костюмите – Мария Диманова, музиката на Добрин Векилов – Дони, а преводът е направен от Наташа Колевска. Пиеси на автора Педро Ейраш са любопитни на театралите в много други държави от нашият свят. За отвъд света не можем да отречем, но не можем и да потвърдим все още такава информация.

Освен на премиерните дати, може да гледате „Писмо до Касандра“ на 19 ноември. Но това не е единствената изненада, която зрителите могат да очакват. През ноември, по повод своята 75-та годишнина, доайенът на българската режисура Красимир Спасов подготвя още една премиера за театъра – комедията „Тартюф“ от Молиер. Участие в нея взимат звездите от трупата на Театър “Българска армия” – Иван Радоев, Веселин Ранков, Меглена Караламбова, Гергана Данданова, Владислав Виолинов, Веселин Анчев, както и най-новото попълнение – Гергана Плетньова и др.

Comments are closed.