Първата премиера на Театър “Възраждане” за новата ’21

0
0

“Нощта на игуаната” от Тенеси Уилямс е пиеса с хиляди гледни точки на пресичане и баланс между отчаяние и веселие, въртележка или неподвижна снимка, направена от влака.

Скрит в сърцето на София  и доказал ни, че хубаво качество и добри актьори могат да играят на Камерна сцена и да вършат чудеса, Театър “Възраждане” открива новата 2021 г. с пиеса на „поета на изгубените души“- Тенеси Уилямс. Последният често е свързван с емпатията към духовно ранените персонажи, което повдига въпросът не сме ли всички ние днес духовно ранени персонажи?

Нощта на игуаната” е сценична постановка, написана от американския писател и драматург, въз основа на неговия разказ от 1948 г.  До 1960 г. Тенеси Уилямс завършва триактната версия на текста, чиято премиера се състои на Бродуей през 1961 г. На българска сцена пиесата е поставяна за последно преди 20 години, през 1991 г. 

Завършвайки „Нощта на игуаната“, Уилямс пише следната забележка: „…пластическите елементи трябва да са сдържани – за да не доминират над по-важното – човешките стойности.” 

Представлението на Театър “Възраждане” балансира тези търсения, радва с абсолютна увереност за принос към темата на драматурга и има точен адрес – съвременния български зрител. 

“Наполовина в дневното, наполовина в нощното виждане за нещата, в сарказма на деня и в халюцинациите на нощта, чиито свързващ мост може би е само алкохолът, мост, по който нашият герой се съпротивлява да мине, пиесата в своята сложна катедрална конструкция и хиляди точки на пресичане и баланс между отчаяние и веселие, които магически я задържат във въздуха, прилича много на рондо, на въртележка с несвършваща мелодия, абстрактна като синтетичен парфюм, в шеметно движение и същевременно неподвижна като снимка, направена от влака.” – така описва своя прочит на пиесата режисьорът Весела Василева.
В ролите на: Преподобния Лоурънс Шанън – Георги Златарев, Максийн Фок – Жана Рашева, Хана Джелкс – Донка Аврамова- Бочева / Саня Борисова, Джейк Лата – Свежен Младенов, Джудит Фелоуз – Мариана Жикич, Шарлът Гудол – Виттория Николова, Педро – Боян Младенов, Панчо – Ивайло Добрев, Ханк – Христо Ботев Станчев. И със специалното участие на Стефан Мавродиев като Джонатан Кофин (Ноно). 
Режисьор на спектакъла е Весела Василева (“Великденско вино”,Театър “Възраждане”). Сценичната визия е дело на Елена Иванова. Музикални педагози са Георги Георгиев- Антика и Вълчан Вълчанов. Сценични ефекти – Борислав Тонев – Бъки. Превод – Златна Костова. Стиховете в спектакъла са от Чарлс Буковски и Георги Борисов. Фотограф Стефан Н. Щерев.
Премиера на “Нощта на игуаната” 26 и 27 февруари.

Следващи дати 9 и 27 март.