Пърформансът „КОЕТО ОСТАВА” кани публиката на обиколка из три знакови софийски улици

0
0

Необичайно културно, социално и градско изживяване предлагат за софийската публика екипите на Студио за документален театър VOX POPULI и Екологично сдружение „За Земята”. Пърформансът променада „Което остава” ще бъде представен на 27.02 от 19.30. Публиката, водена от актьорите на VOX POPULI, ще предприеме пътешествие между три знакови софийски улици, за да стане свидетел на ситуации от един паралелен живот на града. Началото на обиколката е във фоайето на Център за култура и дебат „Червената къща”.

Пред паметните плочи, контейнерите за боклук, графитите и невидимите скривалища, зрителите ще срещнат енигматичните обитатели на София, които се грижат за онова, „което остава”.

Документалният спектакъл е посветен на онези хора, които ежедневно рециклират отпадъците на града и по този начин прехранват себе си и семействата си. От януари 2019-та година има опасност те да загубят препитанието си, тъй като по Закона за управление на отпадъците, пунктовете трябва да се изнесат по перифериите на градовете.

По време на първия етап от подготовката за проекта бяха сформирани групи за теренното проучване и среща с рециклаторите на София. Екип от активисти на VOX POPULI, представители на „За Земята” и студенти от специалност „Културология” на СУ, в продължение на два месеца записаха историите на хората, които обикалят по пунктовете за вторични суровини в София и благодарение на това днес публиката може да чуе от първо лице как живеят те и каква е цената на боклука в София (буквално и преносно).

Необичайният формат на представлението „Което остава”, т.нар. „театър променада”, също е избрано умишлено, за да могат зрителите да се потопят изцяло не само вербално в живота на героите, с които ги среща проектът. Водена от специален гид, публиката тръгва от фоайето на Център за култура и дебат „Червената къща” и в продължение на 60 минути преминава през три от улиците в близост. Именно по тази траектория „изникват” най-неочаквано персонажите, които често подминаваме и за които често липсва медийно внимание.

Поради специфичния характер на пърформанса, максимумът от зрители, които могат да го видят е 15 души. Всеки, който желае да присъства на 27.02 е желателно да направи резервация на: [email protected]

Режисура: Неда Соколовска
Участват: Пламена Пенчева, Петко Каменов, Георги Налджиев, Стойка Стефанова
Сценография: Иван-Александър Тодоров

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here