„Панаир на младите“ съживява нетеатралните пространства в Младежки театър

0
0

Възможност за изява на млади български театрали и музиканти дава Младежки театър „Николай Бинев“ на деветия фестивал „Панаир на младите“. Театърът организира събитието от 1 до 5 октомври, с подкрепата на Министерство на културата. Тази година изданието е посветено на интересната театрална форма SITE-SPECIFIC.

Какво е SITE-SPECIFIC? Този вид театър е вдъхновен от специфичното пространство, в което се случва, и което е по-различно от конвенционалната сцена. Текстовете често се адаптират спрямо характеристики на локацията. Studio as site е междинната форма на site-specificity, която използва пространства в театъра, предполагащи възможност за сценична изява.

Пространствата
Пространствата в театъра, които ще бъдат съживени

С това цели да впечатли Младежки театър своите зрители по време на фестивала. В сградата на бул. „Княз Дондуков“ № 8-10 пет нетеатрални локации ще оживеят със шест проекта, избрани на конкурсен принцип. По традиция ще се проведат и три различни по жанр концерта.

Откриването на панаира ще се състои на 1 октомври с „Верига от думи“ от Жорди Галсеран. Пространството, което режисьорката Тамара Янков е решила да използва, е Климатичната станция, която ще представи мазето на Рамон. Там ще станем свидетели на напрегнатите отношенията между похитителя и неговата жертва. Вечерта ще продължи в „Клуб на актьора“ , където ще може да чуем рок изпълнителя MIRY.

Верига от думи
„Верига от думи“

Следващият ден продължава в Абонатната станция с „Разкази от лудницата“ по текстове на Тони Робинсън, Найджъл Форд и Серджо Каши и под режисурата на Анна Янакиева. Актьорите Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов и Ованес Торосян ще споделят ненаписаните истории на трима библейски персонажи.

Екатерина Георгива е автор, режисьор и изпълнител на “Testdrive”, което може да гледаме на 3 октомври Под сценичния кръг. Моноспектакълът е хумористичен, но не липсва и болката, която изживява една млада актриса. След спектакъла може отново да посетим „Клуб на актоьра“, където в 22:00 ч. ще започне вокалната джаз формация “Tamara Voices”.

Четвъртият фестивален ден продължава със „Страх в тъмното“ на режисьора Васил Спасов. В Червения коридор ще навлезем в съзнанието на един млад мъж, пълно със страхове. Същия ден ще бъде представен и още един проект – „Граници“ на Ясен Попов. Той синтезира средствата на класическата пантомима, съвременния танц и попинга в името на човешката безграничност.

Граници
„Граници“

Панаирът приключва на 5 октомври със „Своевременно“ на Сдружение „Паноптикум“. Проникване в мистерията на „времето“ чрез етюди, движенчески интеракции, инсталации и визуални творби на тема „време”. А в 22:00 ч. отново ни очаква парти (този път финално) в „Клуб на актьора“. DJ Marcolina и NOT-A DJ ще представят своята музика, пускана само на плочи.

Своевременно
„Своевременно“

Очертава се интересна програма, която не може да видим къде да е и особено често.

Не пропускайте да посетите деветото издание на „Панаир на младите“!