Отворено писмо от МДТ „Константин Кисимов“

2
0

След като Театър „Българска Армия“, Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен и ДТ „Сава Огнянов“ – Русе публикуваха отворени писма, в подкрепа на искането на Народния театър за оставката на председателя на САБ Христо Мутафчиев, последва и открито писмо на артистите от търновския театър „Константин Кисимов“:

Ние, артистите от Драматичната трупа на МДТ „Константин Кисимов” – Велико Търново, като част от Театралното Братство, се обръщаме към Вас – Колеги, със следните думи:

Великотърновският театър има 145 годишна история. Нашият град е подарил на България прекрасни артисти, режисьори, художници. От тук тръгват по своя път Константин Кисимов, Димитър Панов, Цанко Янков, Никола Конов…, които създават и Великотърновския театър.

На този театър посвещават голяма част от живота си Елена Стефанова, Никола Шиваров, Боян Беров, Станка Пенчева, Милен Колев, Стилиян Анастасов, Кирил Ангелов, Иван Евстатиев…

В този театър са работили едни от най-големите режисьори на България, като Георги Стаматов, проф. д-р Кръстю Мирски, проф. Боян Дановски, Красимир Спасов, Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, проф. Енчо Халачев, Юлия Огнянова, Асен Шопов…

В този театър през 1997г. МК направи опит да закрие Музикалният отдел и да го превърне в Открита музикална сцена, а след това от 1 януари 1998г. закри напълно Драматичният отдел и трупата от 35 актьори бе изхвърлена на улицата.

Този театър, който след години борба, успя да възстанови своят Драматичен отдел през 2003г. и започна упорита работа за да се върне на Театралната карта на България.

Днес отново Великотърновският театър е в кризисния списък. Но докато в миналото Съюзът на Артистите в България се бореше за нашия театър, сега той е на други позиции. Председателят на Синдиката размаха пръст в официалното си изявление и ни даде ясно да разберем, че театралната сграда, построена с парите на великотърновци, е нужна на „мечките” и че той, и те ще дойдат да ни покажат как се прави театър.

Да, ние сме артисти от провинцията, не от столицата, но града, в който живеем и работим е Велико Търново и никой, пък бил той и председател на САБ, няма право да размахва пръст и без да има наблюдения да дава негативни оценки за колегите си от извънстоличните театри.

Последният абсурд, на който станахме свидетели, беше г-н Мутафчиев да заявява гордо, че е уредил 12% увеличение на заплатите на синдикалните членове, които при нас са двама, рядко играещи и незаети в активния репертоар. Двамата колеги-синдиклисти (председател и секретар на дружеството) бяха единствените, които се противопоставиха категорично на предложения оздравителен финансов и репертоарен план, приет единодушно на общо събрание.

В дружеството, което те ръководят не се допуска членство на нито един драматичен актьор. То се състои буквално от 2-3 балерини, 1 солист, 1 хорист и двама пенсионери и е превърнато в репресивен орган, който заплашва колегите си със съкращения, уволнения и апокалиптично бъдеще – всичко от името и в името на Председателя Христо Мутафчиев.

Ние, артистите от Драматичната трупа на МДТ „Константин Кисимов” – Велико Търново, които САБ отказва да приеме в своите редове, се присъединяваме към протеста на своите колеги от цяла България.

Категорично заявяваме своята подкрепа и на Откритото писмо на артистите от Народния театър „Иван Вазов” и на всички колеги от българските театри.

Смятаме, че Съюзът на Артистите в България е организация, която е създадена за да защитава правата, честта и достойнството на артистите, а не орган за репресия и лична изгода.

Не приемаме изявленията на г- Христо Мутафчиев, както и последното абсурдно договаряне за 12% увеличение на заплатите само за синдикални членове.

Искрено вярваме, че все още за изкуството са най-важни талантът, всеотдайността и любовта на творците към него, а не членуването им в каквито и да било организации.

Сигурни сме, че ръководството на САБ има сили да върне уважението към себе си. Вярваме, че ще отстоява правата и интересите на всички артисти в България и много сериозно ще се бори за издигане достойнството на актьорската професия.

Откритото писмо е подписано от:
Милен Иванов
Иван Митев
Детелин Кандев
Стефка Златкова
Стефка Петрова
Силвия Шекилова
Лиляна Иванова
Дончо Дончев
Елица Дейкова
Георги Василев.

Comments are closed.