Отворено писмо от МДТ “Константин Кисимов”

2
0

След като Театър “Българска Армия”, Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен и ДТ „Сава Огнянов“ – Русе публикуваха отворени писма, в подкрепа на искането на Народния театър за оставката на председателя на САБ Христо Мутафчиев, последва и открито писмо на артистите от търновския театър “Константин Кисимов”:

Ние, артистите от Драматичната трупа на МДТ „Константин Кисимов” – Велико Търново, като част от Театралното Братство, се обръщаме към Вас – Колеги, със следните думи:

Великотърновският театър има 145 годишна история. Нашият град е подарил на България прекрасни артисти, режисьори, художници. От тук тръгват по своя път Константин Кисимов, Димитър Панов, Цанко Янков, Никола Конов…, които създават и Великотърновския театър.

На този театър посвещават голяма част от живота си Елена Стефанова, Никола Шиваров, Боян Беров, Станка Пенчева, Милен Колев, Стилиян Анастасов, Кирил Ангелов, Иван Евстатиев…

В този театър са работили едни от най-големите режисьори на България, като Георги Стаматов, проф. д-р Кръстю Мирски, проф. Боян Дановски, Красимир Спасов, Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, проф. Енчо Халачев, Юлия Огнянова, Асен Шопов…

В този театър през 1997г. МК направи опит да закрие Музикалният отдел и да го превърне в Открита музикална сцена, а след това от 1 януари 1998г. закри напълно Драматичният отдел и трупата от 35 актьори бе изхвърлена на улицата.

Този театър, който след години борба, успя да възстанови своят Драматичен отдел през 2003г. и започна упорита работа за да се върне на Театралната карта на България.

Днес отново Великотърновският театър е в кризисния списък. Но докато в миналото Съюзът на Артистите в България се бореше за нашия театър, сега той е на други позиции. Председателят на Синдиката размаха пръст в официалното си изявление и ни даде ясно да разберем, че театралната сграда, построена с парите на великотърновци, е нужна на „мечките” и че той, и те ще дойдат да ни покажат как се прави театър.

Да, ние сме артисти от провинцията, не от столицата, но града, в който живеем и работим е Велико Търново и никой, пък бил той и председател на САБ, няма право да размахва пръст и без да има наблюдения да дава негативни оценки за колегите си от извънстоличните театри.

Последният абсурд, на който станахме свидетели, беше г-н Мутафчиев да заявява гордо, че е уредил 12% увеличение на заплатите на синдикалните членове, които при нас са двама, рядко играещи и незаети в активния репертоар. Двамата колеги-синдиклисти (председател и секретар на дружеството) бяха единствените, които се противопоставиха категорично на предложения оздравителен финансов и репертоарен план, приет единодушно на общо събрание.

В дружеството, което те ръководят не се допуска членство на нито един драматичен актьор. То се състои буквално от 2-3 балерини, 1 солист, 1 хорист и двама пенсионери и е превърнато в репресивен орган, който заплашва колегите си със съкращения, уволнения и апокалиптично бъдеще – всичко от името и в името на Председателя Христо Мутафчиев.

Ние, артистите от Драматичната трупа на МДТ „Константин Кисимов” – Велико Търново, които САБ отказва да приеме в своите редове, се присъединяваме към протеста на своите колеги от цяла България.

Категорично заявяваме своята подкрепа и на Откритото писмо на артистите от Народния театър „Иван Вазов” и на всички колеги от българските театри.

Смятаме, че Съюзът на Артистите в България е организация, която е създадена за да защитава правата, честта и достойнството на артистите, а не орган за репресия и лична изгода.

Не приемаме изявленията на г- Христо Мутафчиев, както и последното абсурдно договаряне за 12% увеличение на заплатите само за синдикални членове.

Искрено вярваме, че все още за изкуството са най-важни талантът, всеотдайността и любовта на творците към него, а не членуването им в каквито и да било организации.

Сигурни сме, че ръководството на САБ има сили да върне уважението към себе си. Вярваме, че ще отстоява правата и интересите на всички артисти в България и много сериозно ще се бори за издигане достойнството на актьорската професия.

Откритото писмо е подписано от:
Милен Иванов
Иван Митев
Детелин Кандев
Стефка Златкова
Стефка Петрова
Силвия Шекилова
Лиляна Иванова
Дончо Дончев
Елица Дейкова
Георги Василев.

2 коментари

  1. Уважаеми зрители,бих ви препоръчала да гледате постановки с подписалите се под Откритото писмо на Втърновския театър,но се опасявам,че няма да ви харесат,а и нищо няма да им разберете защото:
    -повечето са с говорни дефекти,фъфлещи и без ясна дикция(Дончо Дончев)
    В театър ,носещ името на Нар артист Кисимов, са намерили подслон една шепа актьори,получават си заплатите и изведнъж започват да пишат неверни неща,да клеветят ,да плюят… Това ли са защитниците на Народния театър?Пази Боже от такива защитници! Наистина заповядайте да гледате репертоара на Драматичната трупа,която за мен се нуждае не от такива хора, представящи себе си за месии,а от творци,които горят на сцената и се доосъвършенстват.

  2. В горепосоченото писмо става дума за 2-ма актьори,които “при нас са двама, рядко играещи и незаети в активния репертоар”,това не отговаря на истината ,аз съм редовна зрителка на оперетата и драмата в търновския театър.Мога да заявя,че и двамата участват в 90% от представленията. В края на крайщата това не е позиция на целият колектив на театъра,нали,а само на 9 души?Извинявайте,но Георги Василев (последният подписал се в Отвореното писмо) познавам като преподавател и той не работи в този театър ,доколкото ми е известно,а във Великотърновският университет,с когото сме колеги.Така че не е лошо да гостувате в гр Велико Търново,да посетите театъра, да гледате постановките му. В заключение съветвам четящите и споделящите горепосоченото писмо, много-много да не вярват на неговите автори ,а да се ползват,ако могат, от квалифицираното мнение , на наши блестящи диригенти и режисьори работили в МДТ”К.Кисимов” .Справка:доц Атанас Варадинов,маестро Славил Димитров и реж Симеон Димитров,доказани имена в средите си!
    За мен като отколешна почитателка на театъра не би трябвало да фигурират имената на К Ангелов и Иван Евстатиев в списъка със знаменитостите,работили за МДТ „К.Кисимов”,те са известни в нашия град,но не и на широката публика,в този ред на мисли нямат национална значимост!!!

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here