Откриват обновената след пожара голяма зала на Драматичен театър – Пловдив

1
0

Не се и опитваме да сдържим радостта си от добрата новина – след зловещия пожар от 2013 г. Драматичен театър – Пловдив отваря отново вратите на собствения си салон!

Официалното откриване на голямата зала на театъра ще бъде на 23 юни, съобщава dariknews.bg след началото на днешното заседание на правителството, на което Бойко Борисов обяви, че ще присъства на събитието заедно с Рашидов. Откриването ще бъде с представлението „За всеобщата просвета“ на Камен Донев, чийто продуцент е Пловдивският драматичен театър.

Преди 3 години, на 22 юли 2013 г., след късото съединение в театъра (само няколко години след цялостния ремонт на сградата и направената огромна инвестиция) цялата зала е опустошена. Авансцената, механизацията, пространството под сцената и по-голямата част от осветлението са засегнати. Безвъзвратно повредени са и декорите за много от постановките. За щастие жертви и пострадали няма.

След пожара трупата репетира в залата на Дом на културата „Борис Христов“, където плаща наем за всяко изиграно представление. Дългоочакваното възстановяване на сградата стартира най-сетне през 2015 г. след двугодишното отлагане от страна на институциите. След започването си обновлението беше изпълнено в рекордно кратки срокове. Надяваме се направените реконструкции да издържат теста на времето.

„Наистина, не искам да съм скромен и ще кажа, че в момента нашият театър е на най-високо техническо ниво. Мога да кажа, че и отпуснатите средства бяха напълно достатъчни, макар че когато започнахме разчистването, се оказа, че има още много непознати за нас места, които вярвам, че в бъдеще също ще бъдат ремонтирани и събудени за нов живот… Дори обмисляме на следващ етап да разкрием и подземното пространство, което може да се превърне в нещо изключително атрактивно, но засега това е само един идеен проект, за който тепърва ще търсим финансиране… Просто пловдивският театър наистина технологично стъпи в XXI век.“,  каза Кръстю Кръстев, директор на театъра, в интервю за местния сайт EuroPlovdiv.bg.

„Монтирахме преден осветителен мост, върху който са окачени 12 осветителни тела последно поколение. Мога с гордост да кажа, че художественото осветление е на изключително високо ниво! Закупихме със собствени средства и пулт последен модел, който не беше включен в проекта и от който се командва всичко. Пространството зад балкона и фоайето също е напълно обновено. Създадохме и ново пространство, наречено медиатека. Там ще бъде разположен целият архив, който ще бъде дигитализиран, така че всеки ще може да се възползва от пълната информация за нашия театър. Ще могат да се гледат чрез мултимедия наши спектакли, които вече не се играят. Тук ще могат да се правят изследвания в областта на театъра и да се провеждат различни образователни формати. Другото нещо, което за сега обаче искам да запазя още в тайна, е едно допълнително пространство в джоба на театъра, което ще подготвим за септември месец. Това ще е едно технопространство, в което ще се правят и създават друг тип спектакли и пърформанси, насочени предимно към младите хора. До месец септември ще бъде обновена и фасадата, както и фоайето на Камерна зала. За хората в неравностойно положение също сме помислили. Има асансьор, който облекчава достъпа на трудно подвижните хора до всички точки в театъра. Възстановихме и двете ложи на театъра и те ще бъдат VIP зони.“, допълни още в интервюто Кръстев.

 

Comments are closed.