Откриване експозиция, посветена на Григор Вачков

0
0

Какво е изкуството в ръцете на човека и какъв е човекът в ръцете на изкуството? Човек? Нечовек?

На 20 март пред Народен театър „Иван Вазов“ от 17.00ч. ще бъде открита уникалната експозиция ГРИГОР ВАЧКОВ: „Аз искам да играя нечовешки роли“, посветена на живота и ролите на големия актьор Григор Вачков. Изложбата ще бъде показана и по повод 85-годишнината от рождението на актьора.

Григор Вачков Григоров е театрален и киноактьор, носител на званието „народен артист“. Гришата, както го наричат колегите му, е роден в село Трънчовица през 1932г. Учи в лозаро-винарско училище в Плевен и завършва ВИТИЗ през 1955 г., след което става член на колектива на Държавния сатиричен театър от самото му основаване. Играе и във Врачански народен театър. Дебютът му в киното е през 1969 година. Популярността му добива широки размери след като изиграва ролята на Митко Бомбата от телевизионния сериал „На всеки километър“. Акьорът оставя зад гърба си повече от 40 роли в киното и още редица в театъра. 

Събитието е част от програмата на Софийския театрален салон и се организира със съдействието на Гилдията на театроведите и драматурзите към Съюза на артистите в България, както и с подкрепата на Столична община и Атера Дизайн.