Осмото издание на три3ависим търси нови пътища за съвременния човек

0
0

На 10 ноември в Derida Dance Center любителите на съвременния танц, пърформанс и инсталации се срещнаха с тройна доза от предпочитаното сценично изкуство с Осмото издание на три3ависим. Зад тази интригуваща игра на думи седи една инициатива, която от 2009 г. насам неуморно захранва сценичния живот с три нови проекта всяка година. Отличителното при нея е, че миналогодишните победители избират артистите, чиито идеи да бъдат осъществени в следващото издание. А възможността да зрителите да ги видят за пръв път и накуп е само в премиерната вечер. След това всяко произведение продължава да се развива и играе самостоятелно.

Тази година зрителите гледаха работите на Христо Ушев, Филип Миланов и Стефания Георгиева. Програмата започна с физическия пърформанс „Mindfuck” (физически пърформанс на Христо Ушев, Васил Зелямов, Цвета Дойчева), чиято отправна точка е невъзможността на съвременния човек да спре и успокои своя ум. Има ли излизане от капана на собственото съзнание и заблудите, които то произвежда ще узнаят само зрителите в залата._EFF2941

Последва танцовият проект „Празнота“ (идея, хореография и изпълнение – Филип Миланов и Валери Миленков), който се опитва да потърси път за индивида, отвъд стягащите норми на обществото. Неговите автори обръщат внимание на възможността за съществуване извън правилата, стандартите и социалната натовареност на съвремието.

_EFF2869

Вечерта завърши със „Студ“ (хореограф – Стафания Георгиева), една работа, създадена по мотиви от разкази на оцелелите от Трудововъзпитателните лагери в България по времето на комунизма. Стъпвайки на тази основа, изпълнението разглежда темата за отчуждението, самотата и жестокостта, но също така и за волята, желанието за спасение и преодоляването на страховете.

_EFF3083