Още две следи върху Стената на славата пред Театър 199

0
0

Стената на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев” ще бъде продължена с още 2 отливки във връзка с първата премиера на театъра през настоящия юбилеен 50-ти сезон. Своите отпечатъци ще положат актьорите Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев /плочата на именитото актьорско семейство ще бъде обща/ и Стефан Мавродиев. Паната ще бъдат монтирани и открити на 17-ти октомври. Художественото оформление и изработката на паната отново се осъществява от инж. Симеон Симеонов – един от създателите на Алеята на славата, а авторските шаржове на актьорите са на карикатуриста Ивайло Нинов.

На същия ден, 17 октомври, ще се състои и първата премиера на най-новата версия на емблематичното за Театър 199 заглавие „ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД” по Н. В. Гогол. Сценария и режисурата са на Нина Димитрова, участва Стелиан Радев, а гласът на Димитр Несторов ще озвъчава постановката.

Професионалният път на Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев започва в ДТ „Адриана Будевска” в Бургас, където са поканени групата режисьори: Вили Цанков, Юлия Огнянова и Леон Даниел веднага след завършването на ВИТИЗ „Кр. Сарафов”. За един сезон – 1959/1960г. Виолета Бахчеванова изиграва Нила Снишко в „Барабанчица”, Райна в „Къщата на сенките”, Любов Раневская във „Вишнева градина” и Ангела в „Ангела” под режисурата на Юлия Огнянова, Леон Даниел и Вили Цанков. Дебютът на Васил Стойчев е в ролята на Поручик Енчо Енев, от „Разузнаване” на Лозан Стрелков с режисьор Вили Цанков. През 1960 г. заедно с колегата си Живко Гарванов са поканени в Народен театър „Иван Вазов“.

Майор Барбара- В.Стойчев и В.БахчевановаВиолета Бахчеванова дебютира в НТ  „Иван Вазов” в ролята на Мария Десислава в пиесата „Иван Шишман“ от К. Зидаров, която се играе 315 пъти – своеобразен рекорд „За най-дълго играната главна женска роля в 100 годишната история на Народния театър“. В продължение на 33 години тя е актриса в Народния театър, където изиграва над 50 главни роли. Васил Стойчев играе на сцената на НТ „Иван Вазов” в продължение на 40 сезона. Дебютът му е в ролята на Д-р Саралиев от „Пред буря” на Боян Балабанов, режисьор Ф. Филипов. Двамата имат многобройни участия в Българско национално радио, в Телевизионния театър на БНТ, както и в български игрални филми.

На сцената на Театър 199 двамата актьори играят от неговото създаване – Стойчев в “Кой се страхува от Вирджиния Улф?” от Едуард Олби, а Бахчеванова в “Цели дни по дърветата” на Маргьорит Дюрас. И двете постановки са на режисьора Стефка Прохаскова. През 1992 г. Виолета Бахчеванова е номинирана за „ Аскеер“ за водеща женска роля, а през 2013 г. заедно с Васил Стойчев получават „Икар“ за „Изключителен творчески принос към българския театър“. 2015 г. отново е юбилейна за двамата актьори – те честват своите 80-годишнини и 55 години съвместен семеен живот.

Стефан МавродиевДоайенът на трупата на Младежкия театър „Николай Бинев” Стефан Мавродиев през настоящия сезон играе на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев” в постановката „Чинечита” от Тиери Дебру, режисьор Емил Бонев, сценограф Елена Иванова. Партньори на Стефан Мавродиев са Виктория Колева и Милко Йовчев. За ролята на АНРИ в спектакъла „Чинечита” Стефан Мавродиев е номиниран за наградите „Аскеер” 2015 г. в категорията „Водеща мъжка роля”. Следващото представление на „Чинечита” е на 26-ти октомври от 19:30 часа.