OPERVILLE – оперният експеримент в Театър Азарян

0
0

България на експерименталната опера или оперен експеримент? На 26 ноември в 22.00 часа в Театър Азарян ще бъде премиерата на спектакъла OPERVILLE на Иво Димчев.

Едно от най-интересните имена от световните фестивални сцени работи с двама млади български оперни певци, за да произведе изненадваща и вдъхновяваща смесица от опера, театър, танц, пърформанс и инсталация. В силно стилизиран щрих Иво Димчев, в партньорство с изпълнителите Пламена Гиргинова и Николай Войнов, поднася своята естетска и иновативна версия на опера, която впечатлява с необичайния си подход и смели решения, издържани със страхотно чувство за мяра, финес и прецизност.

„OPERVILLE е представление, в което се пресрещат амбицията ми от много време насам да напиша опера и личният ми вкус към театъра и музиката, за да се смесят в странна визуална и динамична материя.“, споделя Иво Димчев

Спекакълът е първият опит на Иво Димчев да оркестрира не само собствения си глас, но и гласовете на професионалните оперни певци Пламена Гиргинова и Николай Войнов. OPERVILLE обединява операта, театъра, пърформанса и инсталацията, което е артистичния почерк на Иво Димчев – да смесва различен инструментариум.

„Приказността и демонстрацията на пищни гласови възможности в операта са отменени за сметка на изграждането на „аскетична“ ситуация. Усещането в „градчето на операта“ (operville), е нещо между Догвил и Туинпийкс, само че свръх естетско, абстрактно и недраматично; с иронично рефериране към ville-жанра – привидно провинциално спокойствие и нищослучване, което се пропуква, за да зейнат издайнически процепи в нормалността, от които залива мистерия с интензивна и интригуващата неназовимост.“, казва за спектакъла Мира Тодорова