ONE DANCE WEEK – традиции и иновация се срещат в обятията на танцовия фестивал

0
0

Танците никога не са били просто съвкупност от движения. Те показват емоции, разказват истории от близо и далеч. ONE DANCE WEEK е фестивалът, който събира на едно място едни от най-добрите разказвачи на минало, настояще и бъдеще. Деветото издание на фестивала ще се проведе от 9-ти до 30-ти октомври в Пловдив.

Тази година ще бъдат представени 9 спектакъла пред българска публика. На 3 места в града под тепетата хореографи и компании от САЩ, Канада, Швейцария, Испания, Корея, Тайван, Чехия и Франция ще ни завихрят – всеки в собствения си ураган. Те ще ни поръсят със своите съставки музика, визуални изкуства, дизайн, нужни за раздвижване не само на тялото, но и на духа.

Фотография: © Yi-Chun Wu & Sarah Silver
Фотография: © Yi-Chun Wu & Sarah Silver

Световноизвестният американски хореограф Stephen Petronio ще представи Bloodlines. Творбата e енергичен и изцяло танцов спектакъл, който поставя акцент върху промяната на състоянията от неподвижност към движение. Той ще бъде и първият, който ще видим по време на фестивала.  Репертоарът, който компания Stephen Petronio ще представи в България, включва емблематичните спектакли – ТРОПИЧЕСКА ГОРА и ЛЕДЕНА ПРИМАМКА, дело на едни от най-бележитите фигури в историята на танца – Мърс Кънингам и Триша Браун. Проектът отдава почит на големите майстори на танца от постмодернизма, оказали дълбоко въздействие върху художествения път на поколения хореографи. Включен е и авторският спектакъл на Петронио – В ДВИЖЕНИЕ, който отбелязва 30-годишнината от създаването на компанията.

Програмата продължава със спектакъл на френския хореограф Yuval Pick. Той ни пита Are friends electric? с хореография, създадена чрез колективните спомени, които се преоткриват, докато танцьорите и хореографът слушат избраната музика. От Тайван артистите на Anarchy Dance Theatre ще ни потопят танцовия театър. Спектакълът Second Body е изключително интересен заради цветовете и уникалната визуална среда, която се прожектира върху цялата сцена. Ще бъдат представени експериментални, дори циркови спектакли, кабаретни изпълнения, но също така ще се докоснем и до типичната естетика на някои танци.

Нямаме търпение да станем свидетели и да бъдем част от тази машина на времето, която ще открехне вратата на въображението ни за нови вдъхновения, много движения и красота.

Повече за билети, датите и мястото на спектаклите може да прочетете на ТУК.