„Олово“ с премиера в София

0
0

След като в началото на февруари излезе официалната премиера на „Олово“ в Драматичен театър  „Ловеч“, сега любителите на театъра ще могат да видят спектакъла за пръв път в София. Представлението гостува на 29 април(събота) от 19,00 в ТР „Сфумато“.

Пиесата е на македонския автор Венко Андоновски, който умело описва една занимателна история за непоносимата тежест на злото, което носим в себе си въпреки постоянната борба с него. В сюжета са заложени отношенията между двама приковани към болничните легла мъже, бизнесмен и художник. А в основата им стои всъщност (успешната) история за съблазняването на чуждата любима. Текстът е преведен от Ана Батева, която е и режисьор на спектакъла. Сценографията и костюмите са на Мартина Варийска, а оригиналната музика е на Стефан Здравески.

 “Oлово” е една балканска притча, която чрез палитра от теми разкрива най-дълбоките дебри на злото в човека и причините за него. С много хумор и ирония, авторът рисува и изгражда едни многопластови и страстни персонажи, много чувствителни, но и бабаити в същото време. Защото са горди, защото имат достойнство и го защитават в крайност – все пак са балканци! – споделя режисьорката

Идеологическо-екзистенциалната битка, която водят главните персонажи Бранко (Петър Стойчев) и Деян (Ивайло Драгиев), произхожда единствено от различните им социални статуси – единият е богат бизнесмен, другият беден артист. Оказва се, че това е достатъчно силнa причина за да се мразят един друг, макар да не се познават. Защото темата за парите, която през цялото време витае между персонажите, е доста актуална днес. Това и една от водещите теми на спектакъла, за личния човешки ангажимент към пораждането на смисъл в хаоса на екзистенцията.

„Клаустрофобична пиеса сред белотата на тунела към смъртта, където ангелите са същински дяволи в измамната двойна оптика на човешката пресметливост, а виновниците, тревожно разстроени, са богато възнаградени… с вечен покой. Повдигайки булото на измамното първо впечатление, постановчикът на „Олово“ Ана Батева прави ново и ново разкритие – всичко е някаква игра на човека с парите, а жертви са младостта и невинността.“ – Цв.Тодоров (NGLAS)

Младата  режисьорка Ана Батева  е родена в Скопие, но пътят към театъра я отведжа към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където завършва режисура за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков. Тя е позната на театралната публика  с прекрасните постановки „Апетит за череши“ в театър „София“, „Всичко на масата“- моноспектакъл на Васил Дуев, а много скоро също така Ана ще възроди своето „Буре Барут“ от Деян Дуковски на столична сцена.

„Олово“ от Венко Андоновски

превод и режисура: Ана Батева,

сценография и костюми: Мартина Варийска,

авторска музика: Стефан Здравески.

Участват Петър Стойчев, Ивайло Драгиев /гост/, Слава Георгиева и Златина Никифорова