Официалното представяне на CONGLOMERATE в България ще се състои на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“, Стара Загора

0
0

CONGLOMERATE е интерактивен изложбен павилион, който официално представи България на Световното сценографско квадриенале PQ2019 в Прага (06.06.-16.06.2019 г.).

Той показва селектирани визуални решения, реализирани в  периода 2013 – 2019 година в шест различни жанра – драматичен театър, куклен театър, опера, кино, съвременен танц, пърформативни изкуства.

Зрителите се “потопят” в сценичната реалност чрез “върхови технологии” – AR (добавена реалност) и VR (виртуална реалност).

AR – Архитектурната инсталация е изградена от множество микро-пространства във формата на шестостени, съдържащи кодирана информация. Всеки посетител може да ги „отвори“ с помощта на специално подготвено за целта мобилно устройство и по този начин да разгледа визуални материали от 53 селектирани български представления.

VR – Чрез VR очилата, вградени в стилизирани глави на пчели, зрителите се „потапят” в над 10 спектакъла и филм, сканирани специално за проекта – и превръщат информирането в хепънинг.

„Конгломерат“ е значим и в друг контекст – въвеждането на уникален метод за архивиране на сценични произведения и захранване на виртуален информационен масив, предназначен както за изследователската работа на студенти и теоретици на изкуството, така и за разнообразна аудитория в и извън България. 

* Куратор на „CONGLOMERATE” е сценографката Огняна Серафимова, а ко-куратори са сценографите Хана Шварц и Петър Митев. Проектът е иницииран от  Съюза на българските художници.