Одески Български Драматичен Театър гостува с „Бай Ганьо“

0
0

Одеският български драматичен театър (ОБДТ) към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ гостува в София на 26-ти ноември. Постановката им „Бай Ганьо“ е по мотиви на разказите на Алеко Константинов и ще се играе на сцената на Народното читалище „Славянска беседа“ от 19.00ч. Спечелила е награда за оригинално реализиране на спектакъл по български текст на Международния театрален фестивал „Велко Кънев” в Тополовград.

Представленията, които театърът в Одеса играе, са на български и руски. Неговото възраждане започва през 2013 г., като преди това е просъществувал за кратко преди 1940 г. В актьорския състав се включват бесарабски българи и техни приятели, които живеят в Одеса. Станислав Садаклиев от Болград е художествен ръководител, но и причината тези хора да се вдъхновят да правят изкуство и да създадат театъра. Идеята среща подкрепата на Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

Ето какво означава театърът за Садаклиев и неговите съмишленици:

Чрез българския театър в Одеса успяваме да покажем, че българската общност в Украйна е част от обществото. Сред нашите зрители, освен българи, има и много други одесити, които се интересуват от българската култура. Залите са препълнени винаги, а за нас, актьорите, това е най-голямата награда. Заедно с новия сезон стартира и нашата интернет страница, където е лесно да се намери актуална информация за нашите постановки и нашата трупа “.