„Обърни се с гняв назад“, когато ненавиждаш някого

0
0

Постановката на Ана Батева „Обърни се с гняв назад“ ще изненада дори челите пиесата с новaта си гледна точка, която дава храна за размисъл и интерпретация.

С доста промени, размествания и прехвърляне на реплики, екипът ни въвежда в една неделна вечер в дома на трима приятели. Джими и Алисън са двойка, а Клиф е застанал по средата, за да уравновеси напрегнатата ситуация защото по държанието на Джими изглежда, че Алисън по-скоро го дразни. Дори я смята за заплаха по някакъв необясним начин. Затова той се забавлява с изброяването на нейните несъществуващи недостатъци и като дете я замеря с парчета хартия. Клиф, като един медиатор, също получава своя дял от летящи предмети и сарказъм. И всичко това е „на шега“, или поне Джими така се оправдава. Алисън е бременна, но смее ли да каже на озлобения си мъж, който дори танцува така, че да я нарани физически. Клиф иска да ѝ помогне, но какво можеш да направиш срещу някой, който излива цялото си недоволство от живота върху теб, но пък с усмивка.

Разказът е за хората, които не са доволни от живота си, но единственото, което правят по въпроса е да обвиняват другите. За пасивната жестокост, породена от себеомразата. За тези, които търпят подобно отношение. Екипът изследва пасивната агресия, без да се заема с щампи, или универсални уроци и размахвания на пръст. Чарът на постановката е именно в храната за размисъл, която дава.

Творчески екип:

Автор: Джон Озбърн
Режисьор: Ана Батева
Сценография: Елена Ямантиева
Участват: Ованес Торосян, Милена Ерменкова, Юлиян Петров