НТ „Иван Вазов” ще зарадва публиката с няколко премиери през есенния сезон

0
0

Лятото е към края си, а с идването на есента идва и новия театрален сезон. Не знаем за вас, но ние вече тръпнем в очакване с какво ще ни изненадат театрите. Жадни за нови представления, ето какво ще ни предложи Народен театър „Иван Вазов”:

На 28 и 29-ти септември на Камерна сцена ще можем да видим „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности” /”Чудаци”/ на режисьора проф. Красимир Спасов. Пиесата разказва за взаимоотношенията между група чудаци: талантлив писател, мрачен доктор, бивш полицай, чаровно младо момиче, скептична и вярна съпруга, предизвикателна красавица, мила и страдаща майка, ироничен баща и един умиращ младеж. За ролите в спектакъла проф. Спасов е направил прецизна селекция от звездите на театъра – Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Добринка Станкова, София Бобчева, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Цветомира Даскалова. Билетите вече са в продажба на касите на театъра и онлайн, като поради големия интерес пропуски ще се продават и за двете предпремиерни дати – 26 и 27 септември.

"Чудаци"

„Цветът на дълбоките води” е режисьорския дебют на Бойка Велкова, който ще можем да видим на Сцена на IV етаж. Премиерните дати са 13 и 14 октомври. Освен режисьор Бойка Велкова ще вземе и участие в постановката. Освен нея на сцената ще видим актьорите  Емануела Шкодрева, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. Музиката към постановката ще е дело на Теодосий Спасов. Автор на текста е младия драматург Оля Стоянова – носител на множество награди, включително „Аскеер” за пиесата „Покана за вечеря”. „Цветът на дълбоките води” е постановка, която ще изправи два силни женски образа – Елизабет I и Мария Стюарт. Текстът на Оля Стоянова включва реални факти, исторически събития и персонажи, както и части от кореспонденцията между двете дами. Определено постановка, в която ще видим не само части от историята, но и едно изследване на женската сила.

Цветът на дълбоките води

След „Саломе” Диана Добрева започна с репетициите на „Калигула” от Албер Камю. Премиерата на постановката е 27- ми октомври на Голяма сцена. В ролята на Гай Цезар Германик – Калигула ще видим големия актьор Деян Донков. Освен него в постановката ще вземат участие Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Деян Ангелов и дипломирани студенти от  класа на проф. Пламен Марков. Сценичната версия и адаптация на спектакъла на Диана Добрева са дело на Александър Секулов. Композитор на спектакъла е Петя Диманова, сценограф – Нина Пашова. Уникалният текст на Камю пресъздава актуални теми, които продължават да интригуват съвременното общество.

Калигула

На 1, 2 и 3 декември на Голяма сцена ще бъде премиерата на „Танцът Делхи” от Иван Вирипаев, режисиран от Галин Стоев. В спектакъла участват Светлана Янчева, Радена Вълканова, Владимир Карамазов, Елена Телбис, София Бобчева и Радина Кърджилова. Между 6 и 21 януари 2018 г. представлението ще се играе 8 пъти в театъра във френския град Тулуза, където Галин Стоев поема поста на директор.
След броени дни в Народния започват и репетициите на постановката на Бина Харалампиева, която ще постави „Лисичета” от Лилиан Хелман на Камерна сцена. Премиерата на представлението е на 15 и 16 декември, а в него ще участват Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Иван Юруков, Христо Петков, Дарин Ангелов, Цветан Алексиев, Цветомира Даскалова и студентите Радина Боршош и Марин Рангелов.
На 20 декември на Сцена на IV етаж ще бъде премиерата на спектакъл по „Жени с минало” и „Виновният” от Димитър Димов, реж. Юрий Дачев.
Малко повече от година, след като слезе от сцената, за да ръководи като директор Народния театър, Мариус Донкин се завръща с две представления през ноември – хитовите „Крадецът на праскови” /29 ноември/ и моноспектакълът „Г-н Ибрахим и цветята на Корана” на 24 ноември.

Богат репертоар и постановки, които нямаме търпение да видим. Ех, само да дойде този октомври!