НСИ: Посещенията в театрите намаляват през 2015

0
0

Намаляват посещенията в театрите през 2015 г., заяви Националният статистически институт. Положителната тенденция, която е била налице от 2011 г. насам, вече се е обърнала и има значителен спад в обществения интерес към подобен тип развлечения. Това важи и за музеите и други културни институти, в които не влизат кината. Там броят на посещенията расте. Все по-малко са и регистрираните читатели в библиотеките, въпреки че именно техните посещения зачестяват.

Зрителите на всички театри  у нас през миналата година са били 2,17 млн. Постановките обаче са намалели с 4% и са общо 14 200. Едно представление е гледано средно от 153-ма души. Приходите на театрите са над 69.3 млн., а една пета от тях са от билети и от участия в турнета. 903 концерта са събрали 531 хил. музикални фенове.

Негативната статистика трябва да стресне не само привържениците на театъра, но и ръководителите на тези културни институти. Защото докато те не започнат да работят в правилната посока – популяризиране на това изкуство и свързване на представленията с точната им публика, прогнозата ще става още по-черна.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here