Новият пламък на „Нощ на театрите“

0
0

Но стой, каква е тази светлина,
която от прозореца изгрява?
Той изток е, а Жулиета – слънце!
Изгрей, о, слънце, и надвий луната,
която и така е побледняла,…

„Ромео и Жулиета“, Уилям Шекспир

А, извинете, това е от една друга пиеса. В днешната трагикомична театрална съдба на преден план излиза нощта. И луната на тази нощ далеч не е побледняла, като в безсмъртното произведение на Шекспир, а е огряла целия небосклон, за да вдъхне нов живот на сцените в цялата страна.

„Нощ на театрите“ е събитие, което две години поред радва не само всички театрали, но и хиляди зрители. Улиците се изпълват с усмихнати хора, които говорят за театър, разказват приказни сюжети, попиват тайно сълзите си на излизане от залите и най-вече обичат – обичат изкуството, обичат нощта, обичат театъра.

За изминалите 2 години „Нощ на театрите“ доказа, че сценичното изкуство има нужда от подобни мащабните инициативи. Те променят нагласите и разчупват рамките не само на онази постоянна аудитория, която обича театъра и ходи на театър заради чистото изкуство и нуждата от по-близко и живо общуване с театъра, но и на новата млада публика.

„Нощ на театрите“ наистина успя да достигне до хората, за които по-старото поколение казва „Вие, младите, нищо не разбирате“. Сред тези млади хора обаче има много с изявени интереси към изкуството, които следят културния календар и имат афинитет към различните форми на представяне. Те са отворени към по-модерни и по-алтернативни арт предложения. Новата публика е изложена на постоянни визуални атаки, засипана е с информация, но пък е склонна лесно да възприемат новости, стига те да са достатъчно интересни и впечатляващи. Именно това успяха да постигнат организаторите на „Нощ на театрите“ – да покажат, че ходенето на театър не е свързано само с физическо присъствие в залата, а със съпреживяване, споделяне и осмисляне.

Освен десетките постановки и малки събития, през предишните две издания на „Нощ на театрите“ бяха създадени няколко проекта, част от съпътстващата програма, които се развиват и растат с всяко следващо издание на инициативата. За тях ще ви разкажем другата седмица.

Към идеята като посланици се присъединяват едни от най-популярните и талантливи български актьори, които вярват в мисията на НОЩта, която вече е „споделена“ и „обединяваща“ както зрителите, така и театралните хора. Посланиците на третото издание са Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Владимир Пенев, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Калин Врачански, Снежина Петрова, Теодора Духовникова, Силвия Петкова, Ана Пападопулу, Лилия Гелева, Александра Василева, Луиза Григорова, Боряна Петрова.

„Нощ на театрите“ тази година ще се проведе на 21 ноември, събота и ще обхване институционални театри, театрални формации и независими артисти и театрални компании от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Шумен, Сливен, Ямбол, Благоевград, Хасково, Казанлък, Димитровград, Перник, Търговище, Силистра, Смолян.

Участващите в програмата представления и активности ще са около 200, много от които ще са на преференциални цени на билетите или със свободен достъп.

Третото издание на инициативата се провежда под надслов „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори“ и е посветено на многото изгорели сцени у нас.

LoveTheater.bg е партньор на „Нощ на театрите“ и Ви обещаваме много изненади и активности от страна на най-влюбения в театъра екип (добре де, един от двата най-влюбени, защото не можем да го отречем и на организаторите на събитието).