Новите технологии навлизат в театъра със смарт очила

0
0

Чухте ли за най-новото технологично въведение – смарт очила с добавена реалност? Технологичната компания Atos предложи решение с добавена реалност, с помощта на което зрителите могат да наблюдават в реално време диалога на сцената в Папския дворец в Авиньон, Франция. А през 2016 година, по време на фестивала в Авиньон, посетителите ще могат да преживеят спектаклите и чрез наслагване на 3D анимация, виртуален дъжд и добавени декори през очилата.

Папският дворец в АвиньонЧрез очилата магията на театъра достига до различни култури, без езикът да бъде бариера. Това е перфектна комбинация между новите технологии и театралното изкуство, като съчетава най-доброто от двата святa. А ние всички имаме нужда точно от това”, коментира Пол Рондин, управляващ директор на Фестивала в Авиньон.

Технологията позволява на зрителите да се насладят на постановките „Крал Лир” и „Retour а Berratham” на английски, френски и китайски език, благодарение на свързаните чрез сигурна интернет връзка очила.

По-рано тази година руският Мариински театър започна да предава своите представления онлайн за всички зрители по света, благодарение на хибриден облак. Решението позволява на хората да гледат представленията на театъра на живо през таблет или други мобилни устройства.

За да продължим да поддържаме развиваща се глобална общност от лоялни зрители на театъра, имахме нужда от мащабно, хибридно облачно решение, което може да отговори на стандартите за качество”, казва Еужен Барбашин, директор на ИТ отдела на Мариинския театър.

Дебютирал с класиките „Лебедово езеро”, „Спящата красавица” и „Лешникотрошачката”, театърът забавлява публики от всички възрасти в над 150 страни с едни от най-добрите опери, балети и симфонии още от 1860 година, когато отваря врати. А днес сайтът на театъра предлага архив на видеа по поръчка и има над 250 000 посещения от цял свят.