Нов прочит на „Чайка“ от македонската режисьорка Нина Николич

0
0

„Чайка“ на знаменития руски драматург А. П. Чехов е първата от неговите превърнали се в канон на модерната драма пиеси, променили завинаги законите на театъра.

Стремежът за революция в изкуството и живеене по собствени правила са и основните теми в тази всъщност трагична история, парадоксално определена от автора ѝ като комедия. В нея се преплитат съдбите на известния писател Борис Тригорин, романтичната Нина Заречная, намиращата се в залеза на своята кариера актриса Ирина Аркадина и нейния син-бунтар с амбиции в театъра Константин Треплев.

И все пак неизменно се появява въпросът защо отново Чехов и какво е неговото значение днес? За младата надежда на македонския театър Нина Николич отговорът е ясен:

„Ще престанем да си задаваме този въпрос, докато най-накрая не осъзнаем, че пиесите на Чехов са живот – чист, жесток, концентриран живот, който се случва навсякъде, на всички езици и във всеки момент.“

Македонски народен театър – Скопие, Северна Македония гостува с „Чайка“ на 13 юни в Младежки театър „Николай Бинев“. Постановката е част от програмата на Световен театър в София.

Режисьор: Нина Николич
Драматург: Драгана Лукан – Николски
Сценограф: Вишна Вуйовик
Костюмограф: Ивана Каранфиловска – Угуровска
Художествено осветление: Крис Йегер
Композитор на основната музикална тема: Влатко Стефановски
Хореограф: Димитрис Сотириу

Участват:
Звездана Ангеловска, Никола Ристановски, Петре Арсовски, Емил Рубен, Благой Веселинов, Дария Ризова, Дамян Цветановски, Сашка Димитровска, Тина Търпкоска, Славиша Кайевски, Аксел Мехмед

Припомняме ви, че след броени дни (16 юни) ще видим още една „ЧАЙКА“. Този път на Иван Добчев в Театър Азарян. Повече може да научите ТУК.