„Нощна пеперуда“ или заразата на изкуството

2
0

Млад войник, служещ вярно и стриктно, изпълнявайки задачите в казармата, една сутрин се събужда в тялото на  момиче.Преобразеният редник Лебедушкин (Весела Бабинова) е творец, художник, човек на изкуството, който се заема със задачата да напише пиеса със собствен монолог. Полковникът  (Михаил Билалов), който не иска да повярва, че подобно нещо се е случило,  ще преживее метаморфоза, която ще го превърне от строг и бездушен, в чувствителен мъж,  влязъл под кожата на друг герой, но със своята душа.

нощна пеперуда

Когато те поглъща цялата измъчена система, с измислен морал, с преправени правила, душата ти се вселява в друг образ, опитвайки се да успее да избяга, но и да даде шанс на тялото да заживее друг живот. Преобразяването обаче трае кратко като живот на нощна пеперуда, привлечена от  светлината, мъчейки се да пробие през мрака. Промяната и катарзиса, които претърпява полковника, благодарение на импровизираното четене и репетициите за предстоящия спектакъл, е в основата на осъществяването на мечтата на творческата душа на редника и пред въображаемата си публика разиграват част от „Отело“(сцена толкова пъстра, изпълнена с нежна музика и танци).

Полковникът излива болката в  душата си, четейки „Отело“ и се влюбва в  магията на изкуството, което счупва бариерите и ти забранява да си поставяш граници, спиращи красивото. Пуснеш ли веднъж волната пеперуда на чувствата да излети навън, вече си свободен. Изкуството никога не  е било масово, то се разбира от тези, които го обичат и всеки ден го търсят в малките неща, които са около нас. Така човек  преоткрива, че няма по-добро лекарство срещу болката, излишните мисли и злобните хора, от това да влезеш в собствен свят и да бъдеш себе си.

нощна пеперуда

Весела Бабинова е трети курс в клас проф.Пламен Марков, когато Явор Гърдев я избира за ролята на Коля Лебедушкин в  Народен театър „Иван Вазов“.

Спектакълът е награден с Аскеер 2012  за Изгряваща звезда – Весела Бабинова за ролята на Коля Лебедушкин; за театрална музика – Калин Николов; за режисура – Явор Гърдев и за  най-добро представление.

Постановъчен екип:

Постановка: Явор Гърдев
Сценография и костюми: Даниела Олег Ляхова
Музика: Калин Николов
Хореография: Виолета Витанова и Станислав Генадиев
Фотограф: Симон Варсано
Глас във фонограмата на спектакъла:  Наум Шопов
Участват: Михаил Билалов, Весела Бабинова, Христо Петков, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев

Comments are closed.