Нощ на театрите 2015 с над 100 събития

0
0

Всички тръпнем в готовност да попием огромно количество изкуство в рамките на няколко часа и да станем част от една специална нощ. Третата Нощ на театрите сякаш изсипва Рогът на изобилието и тази година предлага на всички почитатели на сценичното изкуство повече от 100 представления и пърформанси, форматни събития, изложби, “отворени врати”, театрални срещи и прожекции. На 21-ви ноември в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Благоевград, Сливен, Смолян, Асеновград, Казанлък, Симитли, Перник и Силистра над 1000 творци от различни сценични стилове стават част от инициативата и ще представят своите продукции. Всичко е толкова вълнуващо, че няма как да не пламнем.

Именно пламъкът търси тазгодишната Нощ на театрите. „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори“ – това е темата, на която се подчинява магията на изкуството в Нощта на театрите този път, като насочва вниманието към изгорелите театрални сцени през годините.

Едно от специалните съдържания на Нощ на театрите ще бъде тазвечершната дискусия „Театър 2016. Какво иска зрителят?“. На пресконференцията по повод началото на събитието актьорът Юлиан Вергов сподели, че тази дискусия е от изключителна важност както за зрителите, така и за хората, които създават театър, защото ще даде ясна представа къде точно се случва разминаването между търсенето и предлагането. Очаква се засилен интерес към първата по рода си дискусия в България, където важен ще бъде не продуктът, а потребителят. 

„Надяваме се да има повече мнения, които да се обсъдят, за да може по-ефективно да се допринесе за подобряването и развитието в правилна посока на театралния мениджмънт.“, сподели Катерина Миланова, организатор на Нощ на театрите.

За първи път Нощ на театрите ще представи и няколко театрални премиери – „Гео“ в Народен театър „Иван Вазов“ и новото представление на Ованес Торосян „Приказка за Роналд клоуна“, събраните средства от което ще отидат за благотворителност.

Към премиерните спектакли от програмата се присъединява и Софийска опера и балет с „Атила“. Там се организира и едно от любопитните събития, съпътстващи Ноща – цял ден ще бъдат провеждани турове за любопитни да разгледат Операта отвътре. Зрителите ще имат изключителната възможност да влязат в гримьорните на артистите, да надникнат в гардероба и във всички места, които остават скрити.

Това са само малка част от изненадите за зрителите. Пълната програма може да видите ТУК.

Очакваме ви тази вечер, от 19:00ч. във Vivacom Art Hall, за да участваме заедно в едно от важните събития тази година – дискусията „Театър 2016. Какво иска зрителят?“.