Номинираните за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020

0
0

На 13 април в Централния военен клуб за единадесета поредна година ще се състои официалната церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“, част от Календара на културните събития на Столична община.

За втори път ще бъде посрещнато и новото предизвикателство – Награда за Кино 355. Церемонията, която отново ще събере елита на България, е кулминацията на годишната творческа работа на Фондацията, носеща името на незабравимия театрален режисьор.

Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ не е строго профилирана в конкретна арт сфера, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството, което я прави уникална.

Победителят ще получи красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. за следващия си арт проект.

Кой ще грабне мечтаната голяма награда определя жури, в което влизат членовете на фондация „Стоян Камбарев”- водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Ето и номинираните за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020:

6.Sion Naiman 2

СИОН НАЙМАР – музикант, виолончелист

Едва 17-годишен, а вече носител на множество елитни награди от международни конкурси. От малък свири, работи и се учи от световно известни музиканти и педагози, като Стефан Попов, Владимир Перлин, Доменик дьо Вилиенкур, Жером Перно, Лазло Феньо, Тролс Сване и др. През 2016 г.  става част от класа на професор Ромен Гариу, в Консерваторията в Hay les Roses, Франция. Сион свири със стил и харизма и впечатлявя със силно изразен собствен почерк и отношение в музикалната фраза. Участва в много музикални академии и фестивали в Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Германия, Чехия и България, като солист и камерен изпълнител.

3.Martina_Apostolova

МАРТИНА АПОСТОЛОВА  – актриса

Номинирана е за впечатляващия й дебют във филма „Ирина“ на режисьора Надежда Косева, с който печели няколко сериозни международни награди,  за силно концентрираната актьорска енергия и излъчване и за лекотата и органичното присъствие пред камерата и на театралната сцена. Участва в ТВ продукции, късометражни филми и в игралния „Lament for the Silent Fool“ на Димитър Кутманов.

Огромен успех за Мартина е изборът й тази година сред 10-те изгряващи звезди в програмата Shooting Stars на Берлинаре- най-престижната инициатива, хвърляща светлина върху едни от най- талантливите млади актьори в света.

7.Vasil DipchikovВАСИЛ ДИПЧИКОВ – съвременен танцьор и пърформър

Сред най-забележителните млади български танцьори, показващ уникалните си качества  в изпълнителското танцово изкуство в различни жанрове- от класика, (Лебедово Езеро, Кармина Бурана, Кармен..) през модерен, съвременен и алтернативен танц. Дългогодишен солист на балет Арабеск, завършва танцов театър в НАТФИЗ, сега преподава в най-голямата родна танцова школа “Dance Station”. Участва във филми и множество видео клипове и реклами. Голяма популярност му носят ТВ форматите So you think you can danc в Украйна, Dancing with the Stars, Музикална Академия, Евровизия 2010 и мн др.

5.Maria_Nalbantova1

МАРИЯ НАЛБАНТОВА  – художник

Номинирана е заради самостоятелна й изложба „Прогноза за времето“ през 2018 г. в Галерия „Васка Емануилова“ с куратор Даниела Радева и за илюстрациите й към изданието „Копче за сън“ на Валери Петров (изд. Колибри, 2018 г.). Участва в редица престижни изложби, а през 2019 г. е номинирана и за наградата БАЗА. Откроява се със специфичен и оригинален артистичен поглед, обича дръзкото интуитивно съчетаване на различни медии като графичен дизайн, илюстрация, художествени и алтернативни печатни издания, книги-обекти, текстил, бродерия, развиването на сюжети чрез инсталации-колажи.

4.Kris ZaharievКРИС ЗАХАРИЕВ – влогър, кино режисьор

Номиниран е за умението си с лекота и оригинален режисьорски подход да разказва различни и любопитни истории. Чрез филмите и видео блога си достига до огромна аудитория по запомнящ се и интересен начин. На 17 години създава платформата „The Up To Us Project“, а скоро след това и проекта „Да се изгубиш нарочно“- впечатляващо смислен и забавен пълнометражен филм и книга-пътепис- бестселър. Автор е на късометражните филми „Колелото“, „Див Чесън“, „За всяко сърце“. Крис е носител на наградите „Будител На Годината“  на БНР и БНТ, както и „Най-вдъхновяваща личност“ от TOYP Bulgaria.

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” и Наградата за Кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на културата на Република България, спонсори и партньори.