„Нирвана“ от Константин Илиев в нов прочит под формата на сайт-специфик спектакъл

0
0
Премиерата на „Нирвана“ под режисурата на Боян Крачолов в София е на 28 юли от 20:30ч. в къща музей „Пейо К. Яворов“. Участват актьорите Надя Керанова (заслужен успех след главната й роля в „Опашката“ от Захари Карабашлиев) и Мартин Димитров. Първата премиера на спектакъла бе на 11 юли в Чирпан в родната къща на Пейо Яворов.
Събитието в София ще се проведе също на открито, като всеки зрител  ще получи слушалки и приемник, с цел изолиране от външната среда и потапянето му в атмосферата на спектакъла.
„Нирвана“ представлява първи по рода си опит да се позиционира текста на Константин Илиев, обглеждащ последната нощ на Лора и Яворов, в мястото, станало свидетел на действителното ѝ протичане. За малко над час, по свечеряване, къщата, в която още се носи ехото от онзи последен изстрел, ще се превърне в театрална сцена, в една гранична територия, зад чиито прозорци, ще изникнат сенките на някогашните ѝ обитатели…. И тези обитатели за пореден път ще се вкопчат в темите, които ги вълнуват – свободата, любовта, националното самосъзнание, вдъхновението. За пореден път ще се опитат да намерят отговор на въпроса – как двама идеалисти могат да съществуват заедно в контекст, който всячески отхвърля идеализма? И могат ли изобщо?
Защото някои личности не могат – и не трябва – да бъдат забравяни.
*Сайт-спесифик театърът представлява спектакъл, който не се развива в театрална зала. Представлението се изгражда в предварително подбрано място, като целта на този тип театрални акции е максимално плътно да потопят зрителя в атмосферата на локацията, както и да подсилят художествения аспект на произведението. В този случай това място е фамилната къща на Пейо Яворов, която още пази спомена за детството му – и която къща Лора така и не успява да види. 
В представлението „Нирвана“ всеки зрител ще разполага с отделен чифт слушалки, чрез които ще слуша гласовете на актьорите и звуковата среда. 
С Лора и Яворов тихомълком присъства и един трети персонаж – къщата им. Тази къща, която е съхранила цялата им история. И която като че ли може да ги извика отново в момент, в който са ни най-нужни.

„Нирвана“

от Константин Илиев

сайт-спесифик спектакъл на сдружение “Конклав” 

Режисьор: Боян Крачолов 

Сценограф и костюмограф: Никол Трендафилова

Композитор: Георги Атанасов

Актьорски състав: Надя Керанова и Мартин Димитров 

Плакат: Христо Христов

Оператор: Венцислав Тодоров

Мениджър-координатор: Симона Здравкова

*Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и Villa Velis.

Останалите партньори са Национален литературен музей и Къща музей „Пейо К. Яворов“, гр. София, Къща музей „Пейо К. Яворов“, гр. Чирпан, Studio Balkanji, БНР, програма „Христо Ботев“, Списание „ВИЖ“, Еpay, EPAYGO.bg.

Билетите за премиерата са изчерпани. Публиката може да следи в официалните страници на сдружение „Конклав“ за следващите дати в София и в Чирпан.