Николай Тодоров: „Работата ми е реалната магия, която превръща една празна сцена в завършен спектакъл.“

3
0

Остават броени дни до началото на най-големия международен театрален фестивал, който се провежда в английския град Единбург – Edinburgh Festival Fringe. Благодарение на Николай Тодоров, който ще влезе в ролята на наш кореспондент, читателите ни ще имат възможност да се запознаят отблизо с този грандиозен фестивал.

Николай e интересна личност, която от дълги години се интересува и занимава с театър. Малко преди полета му за Единбург успяхме да го уловим за няколко въпросчета:

  • Кога беше първата ти близка среща с театъра?

Прекрачих прага на Младежка театрална студия „Сцена 99“ през 2009 г. Това беше началото – така започнах силно да се интересувам от театър и актьорско майсторство. Там научих много за живота и театърa. След това нещата станаха малко по-сериозни. Исках да изпитам себе си и това, на което съм способен. Реших да кандидатствам в Англия – Бирмингамския университет, където тази година завърших „Драма и театрални изкуства“.

Николай
Николай в ролята на Старейшина. Спектакълът „Две стрели“ на МТС „Сцена 99“.
  • Какво точно представлява специалността, която си завършил?

Специалността ми е широкоспектърна. От боксофис до дизайн, режисура, актьорско майсторство. Съчетава много добре практика и теория. Учили сме задълбочено различните стилове, периоди и театрални направления. През втората и третата година има повече свободноизбираеми модули. Всеки сам избира тези, които са му интересни и в които иска да се развива повече.

  • Какъв беше твоят избор?

Пренасочих интереса си към задкулисните изкуства. Сценичният мениджмънт е амалгама между асистент-режисьор, реквизитор, светлинни и звукови промени също се ръководят от него. С това започнах да се занимавам активно и в самия университет по разни събития. Наеха ме и на работа, тясно свързана със сценичните технологии – осветление, звук и прожектиране на театрални камерни сцени, оперни представления, мюзикъли и други.

  • Значи професионално се ориентираш към сферата на сценичната техника?

Да, като ще използвам и знанията си по сценичен мениджмънт. Преди няколко месеца кандидатствах в компании, които са домакини на Edinburgh Fringe Festival. Одобриха ме за работа в една от най-големите театрални компании Assambly festival. До 2 септември ще бъда техен асистент по време на фестивала.

  • Вълнуваш ли се за това, което те очаква там?

Да, разбира се. Това е най-големият международен фестивал за театър и инсталации, който включва участници и публика от целия свят. Голяма част от актьорите промотират своите представления из улиците на Единбург. За месец там цари истинска театрална фиеста. Това е огромно събитие за града и в моя живот.

  • В твоя живот какво е театъра?
Чисто тривиално – живот, от гледна точка на работа – магия. Работата ми е реалната магия, която превръща една празна сцена в завършен спектакъл.

Comments are closed.