Николай Коляда идва специално за откриването на най-новото арт сдружение – SPAM STUDIOS

0
0

от ляво на дясно - Стефан Здравески, Николай Коляда, Ана БатеваНа 15 и 16  септември по повод първата премиера  на SPAM Studios – „КОКОШКА“,  в София пристига Човекът Театър – Николай Коляда. Руският драматург и режисьор е една от най-значимите фигури на съвременната европейска сцена. Той ще посети България за първи път специално, за да уважи своите колеги от SPAM STUDIOS и да се срещне с българската публика.

„ВСЯКА ПРИЛИКА С ДЕЙСТВИТЕЛНИ ЛИЦА И СЪБИТИЯ МОЖЕ ДА (НЕ) Е СЛУЧАЙНА!“ е мотото на най-новото независимо артсдружение в София – SPAM Studios. То развива дейността си в областта на сценичните изкуства, като запазеният белег са иронията и хумора. Мисията на SPAM Studios са създаването и организирането на представления, концерти, изложби, срещи и уъркшопи с интересни артисти.

Според създателите SPAM STUDIOS е: „… нужната „аларма” днес; .. и сиренната система за излъчване на националните сигнали за тревога; … „удивителната” в края на изречението; … иронията към целия „спам”, който ни заобикаля.”

 

Ана Батева

Инициатор и един от основателите на SPAM Studios е Ана Батева. Тя е родена в Македония, но активно работи като театрален режисьор в България. Напоследък е позната на българската театрална сцена с моноспектакъла „ВСИЧКО НА МАСАТА“ по Чарлз Буковски  и „БУРЕ БАРУТ“ по Деян Дуковски – второто представление, с което се свързва нейното име в България.

Последните две години представления под режисурата на Батева влизат в селекциите на международни фестивали в България, Турция, Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Русия и др. Освен наградите, едно от нейните най-големи постижения е участието на международния театрален фестивал „КОЛЯДА-PLAYS” с представлението „МЪРЛИН МЪРЛО“ от Николай Коляда.

Идеята за създаване на арт сдружение идва от личните наблюдения на Ана Батева върху различни театрални естетики, разучавани на посетените от нея фестивали.  Тя се вдъхновява от идеята за нови търсения в театъра, които биха отразили духа на времето, в което живеем. Нейните влечения и търсения в изкуството са изключително фокусирани в съвременния, но като по Чехов, „малък човек“.

Началото ще бъде поставено официално в Нов театър – НДК, където ще е и първата премиера на сдружението – спектакълът „Кокошка“ по текстове на А. Чехов и Николай Коляда. В „Кокошка“, един спектакъл за човешката свободия,  участват актьорите Василена Винченцо и Васил Дуев. Те ще представят живота на провинциална артистка, която идва в големия град, за да търси бърза слава и пари. Темата в „КОКОШКА“е свързана с пошлото поведение и тривиалната творческа изява.

"Кокошка"

Проектите на SPAM Studios се осъществяват и с помощта на останалите съмишленици, които плътно стоят зад идеите и естетиката на сдружението – Стефан Здравески (председател и основател);  Василена Винченцо (актриса); Десислава Джурова (актриса); Мина Такова (експерт Връзки с обществеността); Константин Радев (фотограф) и Мария Налбантова (художник и илюстратор).

Билети може да закупите ТУК.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here