NEXUS CULTURA – първата дигитална платформа за независими артисти

0
0

Сайтът за база данни в сферата на културата стартира през юни.

Nexus Cultura е първата платформа в България, която предоставя на широката публика богата база данни, новини и проекти от независимия културен сектор. Основните цели на Nexus Cultura са създаването на условия за формиране на професионална мрежа на творци от различни области на изкуствата и поддържането на актуална и достъпна информация за разнообразни събития и артисти. Очаква се уебсайтът, който е подкрепен по програми “Публики” и “Творчески инициативи” на Национален фонд “Култура”, да стартира с пълна база данни в началото на лятото.

Зад създаването на Nexus Cultura стои екип от млади творци, които се обединяват в идеята за създаването на платформа, която свързва артисти на свободна практика с техните публики. В него влизат Сияна Недялкова, ръководител на проекта и културен мениджър, Максима Боева, режисьор и мениджър на проекти, Наталия Алексиева, театровед и културен мениджър, Теодора Симова, графичен и уеб дизайнер и Елеонора Христова, писател и журналист на свободна практика.

В Nexus Cultura потребителите ще могат да следят развитието на любими артисти в киното, театъра, музиката. Платформата ще дава възможност за обратна връзка под формата на оценка за посетено събитие, както и достъп до рейтинг от критици. Страницата ще поддържа актуален афиш на културните събития в страната.

Иновативната дигитална платформа ще предостави и специални възможности за творците, сред които обмяна на контакти, новини от културната сфера за проекти, кастинги, програми за финансиране, обучения и др. В актуалния афиш на сайта всеки артист, работещ в културната сфера, ще има възможност да добавя информация за събития, в които участва или организира.

През декември 2020г. Nexus Cultura представи своята официална уеб страница, фейсбук и инстаграм профили. Публиките могат да се запишат там за месечен бюлетин с актуални публикации. Идеята е платформата да подобрява дейността си постоянно като информацията се обновява и допълва.

Сред партньорите на Nexus Cultura са Театър „Реплика“,  Фондация „Театър Нокс“, АТОМ, SPAM Studios, No Blink, Луноход, МВП Солюшънс и др.

За повече информация следете страниците на Nexus Cultura и в Instagram и Facebook.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here