Невероятният спектакъл “Ана от другата страна” гостува в София!

0
0

След броени дни на софийската публика ѝ предстои една вълнуваща и дългоочаквана среща с артистите на Драматичен театър Търговище. Спектакълът “Ана от другата страна” ще гостува в столицата на 12-ти февруари (понеделник), а негов домакин ще бъде Театър “Българска армия”.

Сцена от спектакъла„Железният светилник“ на Димитър Талев, „Вампир“ на Антон Страшимиров и „Албена“ на Йордан Йовков са трите български произведения, които Надя Асенова избира, за да напише, а след това и да постави спектакъла “Ана от другата страна”. Героите на българските класици оживяват, за да ни разкажат по една история, която е удивително актуална и днес – за грешките на младостта; за копнежа по любовта; за мъдростта да прощаваме. Ще влезем в дома на Глаушеви с Катерина и Султана, ще тръпнем от Вампира с Вела и Малама и ще послушаме шума на воденицата с Албена.

Действието стартира в съвременен клуб-дискотека.  Еднообразен ритъм, пиещи и подскачащи млади хора. Почти никой не разговаря, защото шумът не позволява, а и явно няма нужда. Едно седемнайсет годишно момиче – Ана – се опитва да си отговори на важни въпроси под натиска на родители, приятели, гаджета:  “Коя съм аз? Какво искам? Какво да правя с живота си?…”. Ситуацията ескалира до физически сблъсък и доведена до крайност, Ана полита от покрива на клуба. Един безсмислен и отчаян полет, който я отвежда… от другата страна.

Сцена от сектакълаТам я посрещат три жени, принудени да преживяват отново и отново вината си. Вината на Султана спрямо Катерина; на Малама към Вела; на Албена към Куцар. Ана става неволен свидетел и участник в тези отношения, сблъсквайки се с три коренно различни мирогледа към света.

Властната Султана припознава в Ана дъщеря си Катерина и е готова отново да я жертва, за да не допусне петно върху доброто име на семейството. Коравата Малама вижда в Ана своята дъщеря Вела. Безпощадна към чувствата на момичето и в желанието си да се противопостави на всички, Малама омъжва Вела насила за нежелания Динко. Встрани от тези властни и силни жени, но с не по-малка твърдост, стои Албена. За нея именно любовта е единствена истина и смисъл.

Създадохме този спектакъл, защото искахме да достигнем до най-трудната публика – тийнейджърите. Оказа се, че постигайки това, достигаме до всяка публика. „Ана от другата страна“ събира Талев, Страшимиров и Йовков на едно място, за да ни дадат някои безценни отговори.

 

Сцена от спектакълаНа зрителя му предстои да си зададе същите онези въпроси, чиито отговори търси всеки ден –  за вината, за прошката, за вземането на решения – философски неща, аранжирани с прекрасната музика на Дони, адаптирана специално за спектакъла. Екипът на “Ана от другата страна” издава, че в представлението има изключително ефектна каскада, за която са сигурни, че ще спре дъха на зрителите!

Спектакълът ще се играе на 12.02.2018г. от 19:00ч. на Голяма сцена в Театър “Българска армия”

 

Участват: Анна Петрова, Добрина Гецова, Ивана Стоянова, Жаклин Георгиева, Маргарита Маркова, Лъчезар Андреев, Атанас Махнев

Автор и режисьор: Надя Асенова

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here