Нестандартното лято в театъра и живота

1
0

Неда Малчева – художник по инициативата „Вие творите – ние ви подкрепяме!“

Различният поглед към света е основната гледна точка за изкуството. Изожбата (НЕ)СТАНДАРТНО ЗА ТЕАТЪРА/ЖИВОТА, която е част от инициативата „Вие творите – ние ви подкрепяме!“ на театрална къща Viva Arte, го доказа. Илюстрациите на Неда Малчева бяха открити за публиката вчера (14.11.2014) във фойаето на театър „Открита сцена“.

Много цветове, енергия и настроение – така мога да опиша всички картини на младата художничка. Изложбата е разделена на две части. Едната представя по много забавен начин сцени от спектакли на Viva Arte, а другата изобразява настроенията на самата Неда – просто нестрандартно за театъра и живота.

Художничката е започнала да твори от малка в гр. Русе, където е родена. В детската градина успява да нарисува комина на къщичката в правилната посока и това някак определя пътя й – така разказва за себе си Неда с типичното си чувство за хумор, което пресъздава и в илюстрациите си.

На откриването на изложбата имах възможност да поговоря с умихната и леко притеснена художничка, която успя да ме зареди с позитивизма си. Вижте какво още ми сподели за себе си и за изложбата Неда:

Снимка: Театрална къща Viva Arte
Снимка: Театрална къща Viva Arte

– Разкажи ми малко за себе си? (на този банален въпрос младата художничка, разбира се, започна да говори за изкуството, защото това е нещото, което я описва най-добре)

– Всъщност рисувам от много малка. Известно време се занимавах с дизайн и бях приключила с рисуването. Обаче отново се върнах към моята страст и започнах да работя на свободни начала като илюстратор, дигитален художник, както го определят сега. Работя за много мобилни приложения и онлайн игри. Но това, което ми доставя най-голямо удоволствие са илюстрациите на детски книжки.

Част от изложбата е с илюстрации на самата Неда. Това е нетипично за творците или поне така съм чувала. Как започна да рисуваш себе си?

– Истината е, че започнах да ги рисувам от скука… простo така. Всъщност спомням си, че беше ужасно студено. Общо взето това показвам с тези илюстрации – колко много мразя студеното време. Ако се загледаш, всички са за времето. И така беше студено и започнах да рисувам, а дори не съм имала идея да рисувам себе си, то просто така се получи.

– Как стана част от проекта „Вие творите – ние ви подкрепяме!“?

– С театъра отново нещата станаха случайно. „Сблъсках“ се с PR-а на театрална къща Viva Arte, Яна, във Фейсбук. Тя беше наблюдавала работата ми и ми предложи да се включа в проекта, което беше наистина едно голямо удоволствие за мен. За всяка пиеса, която предстоеше аз рисувах по няколко сцени – някои от представленията гледах и после рисувах, а други рисувах, без да съм гледала.

– Какво е общото между театъра и рисуването?

– Какво е общото ли? Любовта към изкуството! (отговори Неда с най-широката усмивка, която може да си представите)

vik za lubov1 (2)
Снимка: Театрална къща Viva Arte

Ако искате да видите нещо интересно, цветно и усмихнато през късната есен, подарете си едно нестрандартно лято с изложната (НЕ)СТАНДАРТНО ЗА ТЕАТЪРА/ЖИВОТА.

***

През сезон 2014 – 2015 Viva Arte се включи в групата на малцината, които се опитват да запълнят вакуума, образуван от липсата на държавна политика и подкрепа за младите творци. Стартирайки инициатива „Вие творите – ние ви подкрепяме!“, театралната къща ще направи крачка извън изключително театралното продуциране.

Comments are closed.