„Не падай духом“, ако искаш да продължиш напред

1
0

Когато гледаш постановка, в която играят приятели, е трудно да бъдеш обективен, а когато и режисьорът ти е приятел, е още по-трудно. За щастие снощи (15.10) нямах душевни терзания относно мнението си. Много смях, безумни ситуации, акробатики, пародии и теми, за които да се замислиш – това е краткият обзор на „Не падай духом“ на ІV курс Актьорство за драматичен театър с художествен ръководител проф. Атанас Атанасов.

Не падай духом

Пиесата от Станислав Стратиев разказва за 15-ина пъстри „експонати“, всеки от които със собствени проблеми и амбиции в живота. Гъби, които свалят шапка на всичко, Божа кравичка, която крои интриги и планове за саботаж, Плашило, което не е страшно, семейство Врабци, които живеят на чужд гръб, Френско грозде, което иска да превъзпита обикновения зарзават и няколко побъркани сезона, развалящи „мирния“ живот на гората. В цялата шарена картинка крушата Рагаца иска да падне далеч от своя корен и да открие нови светове с помощта на мечока Светлин. А действието е дирижирано с лекотата на балерина от красив клоун на палци.

На пръв поглед ситуациите, в които попадат горските обитатели, са напълно абсурдни, но когато се замислиш, те са част от нашето ежедневие под една или друга форма. Героите от спектакъла всъщност са типажите от реалния живот, които ни заобикалят, а проблемите им са нашите болки, заради които често падаме духом.

Освен че можем да направим аналогии в пиесата, страхотното режисьорско решение на Мартин Каров за монолозите на двете малки врабчета между отделните „сезони“ напълно разчупва действието. Врабче 1, Радослав Арнаудов, и Врабче 2, Петър Петров (който имаше и рожден ден по време на спектакъла 🙂 ), говорят на публиката със завидна лекота за наистина важни обществени и лични проблеми. От „кукловоденето“ на процесите в държавата до липсата на мечти и разочарованията, тези думи те карат за момент да свалиш усмивката, породена от комедията, и се запиташ колко често подминаваш важни неща или позволяваш на незначителни проблемчета да те съборят.

Цялият спектактъл е една бушуваща виелица от идеи, емоции и настроения, пъстри също като характерите от този прекрасен клас. На добър час!

Режисьор: Мартин Каров
Музикално оформление, сценография и костюми: Мартин Каров
Сценична акробатика: Весела Хаджиниколова

Участват:

Разказвач – Десислава Касабова
Врабче-Майка – Ния Кръстева
Врабче-Баща – Виктор Иванов
Врабче 1 – Радослав Арнаудов
Врабче 2 – Петър Петров
Плашилото – Асен Кобиларов
Данчо/Шосето – Симеон Дамянов
Пролет/Лято/Есен/Зима – Мила Люцканова
Гъба 1 – Виттория Николова
Гъба 2 – Луизабел Николова
Милева – Диана Димитрова
Френско грозде – Мадлен Йорданова
Грамофонче – Дайана Михайлова
Гемишев – Веселин Петров
Майски бръмбар – Деян Георгиев
Рагаца – Костадинка Аратлъкова
Светлин – Петър Дочев

Comments are closed.