Националният театър в Лагос, Нигерия знае български език!

0
0

В унисон с летните жеги и натрапчивото ухание на море, което усещам по някакъв начин дори и в градския транспорт, реших да ви пренеса на още по-топло място – пристанищния град Лагос, Нигерия.
Африка, екзотика и български мъже в помощ на театралната жажда! За какво говоря ще разберете в по-долните, океански редове.

Нека първо да припомня, че Лагос е най-големият град в Нигерия и е втори по население в Африка след Кайро.

Точно така. Както вече сигурно сте си казали, „Ами то ние българите сме навсякъде!” – така е… или поне в Лагос със сигурност сме били и сме оставили едно огромно бетонно богатство – дом на театър.

 

 

Сградата на Националния театър е построена от български строителни бригади за рекордните 2 години. Разбира се на помощ им идват и местни строители и заедно вдигат този храм на Дионис за Втория фестивал на африканското изкуство. В това голямо събитие, което се провежда в периода 15.01 – 12.02 през 1977 година, взимат участие над 16 000 участници от 56 африкански държави и нации. Вземат участие и някои легенди като Stevie Wonder, Gilberto Gil и Mighty Sparrow.

Тази постройка е една от най-красивите и най-големи на целия континент Африка. Внушителните 5 000 места в централна зала с диаметър 52 м бързо могат да се модифицират и да се превърнат в подходящ салон за различен тип концерти, събития, филми, демонстрации. Модернизираните платформи са доста атрактивни и за закрити спортни събития. Залата за конференции приютява около 1 600 гости. Там се помещават и две  изложбени и две кинозали с по 800 места.

Целият този комплекс има гримьорни за 600 артисти едновременно!

Разбира се има огромен паркинг, отделни кабини за журналисти също.

Всъщност този „български” шедьовър е точно копие на Двореца на културата и спорта във Варна, ама… два пъти по-голям горе-долу.

Е, почувствахте ли се една идея по-горди?
Аз, да!

Благодарим на страхотните хора от Българска архитектура зад граница за информацията и снимките, които имаме, както и на сайта technoexportstroy.bg 

Още снимки от сградата може да видите тук. 🙂