Националната трупа за класически театър на Испания за първи път на българска сцена

0
0

България беше част от турнето на Националната трупа за класически театър на Испания. На сцената на „Независим театър” се игра спектакълът „Гласът на нашите класици” по Педро Калдерон де ла Барка и Лопе де Вега.

Спектакълът прави обиколка из Европа, част от спирките на които беше и нашата страна. Испанските актьори представят значими откъси от емблематични творби, възкресявайки най-ценното от Златния век на испанската литература: „Животът е сън“ и „Саламейският алкалд“ от Калдерон де ла Барка, „Кучето на градинаря“ от Лопе де Вега.

Постановката включва вечните теми, свързани с любовта, свободата, властта, отговорностите на силния и на бащата. Фундаменталните въпроси за търсенето на себе си и щастието. Едно поетично пътуване към театъра, словото, речта, жанровото разнообразие.

Испанският културен институт цели да поддържа връзката между съвремието и традициите, като се акцентира върху това как съвременното творчество се свързва с класическите извори и с трайните семена на света, сътворен от нашето въображение.