НАТФИЗ и СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР с НАГРАДИ от международен и национален фестивал

0
0

НАТФИЗ се оказа сред водещите състезатели на SEECS Short Film Festival  – Международен студентски фестивал за късометражно кино. Възпитаниците на Академията се завърнаха с 4 награди от Букурещ, Румъния.

Дипломният филм на Юлиан Рачев „Миг любов“ се пребори за най-високото отличие – „Най-добър филм“, награда за „Най-добра актриса“ на Йоанна Темелкова и за „Най-добър актьор“ на Мартин Гяуров. Анимационният филм „Бойна машина“ на Ива Диманова беше оценен като призьор в категория за „Най-добър монтаж“.

SEECS Short Film Festival  е международен форум с важно институционално присъствие за региона, чийто фокус тази година се спря върху кинообразованието в Югоизточна Европа. Страната ни беше достойно представена от възпитаниците на НАТФИЗ. Очевидно е, че има с какво да се гордеем и в изкуството.

С Награда за творчески експеримент се завърна и Столичен куклен театър от 21-ия Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“, който се проведе от 15 до 19 април в Ямбол.

Международното жури на фестивала в състав проф. Борис Голдовски (Русия), проф. Ливия Крофлин (Хърватия) и Катя Петрова (България), присъди Наградата за творчески експеримент на постановката на Столичен куклен театър „Страната на Оз“!

„Страната на Оз“ е история за вярата и нейната сила, която може да направи всичко, което поискаш. История, разказана от вятъра, защото само той може да ни разкрие, че всичко е възможно, когато вярваш в себе си.

Честито на целия екип – Драматизация и режисура: Елица Петкова; Сценография и кукли: Ивайло Николов и Ива Гикова; Музика: Пламен Петков. И разбира се, актьорите – Ваня Камянска, Мариета Петрова, Цветелин Павлов, Стефан Димитров, Стоян Дойчев, Ана-Мария Лалова, Любомир Генчев!

Може да гледате постановката на 2 юни във Столичен куклен театър.