Написана от ученик пиеса с премиера в Бургас

0
0
Тодор Христосков

Младият Тодор Христосков, който тази година е абитурент, прави своя успешен дебют като драматург. На 14 април в Куклен театър – Бургас предстои премиера на пиесата, която е написал – „Завещанието на поп Григори“. Тя е поставена от Валери и Олег Еличови, ръководителите на Младежка театрална трупа „Валери и приятели“, където и самият Тодор развива актьорските си умения.

„Завещанието на поп Григори“ е остра сатирична комедия, разказваща ни за неосветена икона на Исус, пристигнала в селска църква на Балканите. Но вместо да я освети и покаже на вярващите попът изчезва, оставяйки завещание, в което казва, че е взел иконата със себе си в Рая. Макар да го мислят за мъртъв истината, излиза наяве – попът е жив, а брат му е откраднал иконата, която в крайна сметка не се оказва това, което всички са очаквали…

Относно пиесата младият драматург сподели за LoveTheater:

Определено не ми е дошло просвещение от „горе“ за сюжета, най-вече защото гледам да не вярвам в невидимия в облаците. В началото даже не се бях замислил за съобщението което изпращам към зрителя, но след препрочитане на готовия формат го открих сякаш първоначално внедрено от моето подсъзнание: „Не вярвай на всичко, което ти казват, независимо колко ти го повтарят“. Тази пиеса не е за хора, които вземат всичко на сериозно, защото ще си помислят, че това което съм написал е чиста обида и провокация.

Тодор има желание да продължи да се занимава с театър. Вече е изпратил кандидатури в няколко Британски университета по актьорско майсторство. Пожелаваме му още много творчески успехи.